Törvénytelenségek sorával gyanúsítják Trumpot, ő mégis elnök lenne

Törvénytelenségek sorával gyanúsítják Trumpot, ő mégis elnök lenne

Donald Trump amerikai elnök leköszönő beszéde közben (Fotó: The White House / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy pontban is vádat emeltek a korábbi amerikai elnök, Donald Trump ellen. A nemzetközi sajtó szerda reggel számolt be arról, hogy a most megfogalmazott gyanú szerint Trump szembement a legutóbbi amerikai választás eredményével. A szövetségi nyomozók szerint a Capitoliumnál történtek értelmezhetőek úgy, hogy a republikánus milliárdos kísérletet tett a választási eredmény megdöntésére.

Összeesküvés, puccskísérlet-gyanú

A washingtoni szövetségi bíróságra benyújtott vádirat szerint Trump összeesküvést szőtt az Egyesült Államokkal szembeni csalás érdekében, továbbá azért, hogy egy hivatalos eljárást obstruáljon. Gyanúsítják azzal is, hogy a jogszerűség érvényesülésével szemben is összeesküvést szőtt. A vádirat felsorolt hat további embert, mint akik részt vettek az összeesküvésben. Bár nem nevezték meg őket, de a leírás a The Guardian szerint ráillik Trump ügyvédjei közül Rudy Giulianira, Sidney Powellre, John Eastmanre és Ken Chesebróra, valamint az igazságügyi minisztérium korábbi hivatalnokára, Jeff Clarkra.

Annak ellenére, hogy veszített, Trump megpróbált hatalomban maradni – olvasható a vádiratban. Az elnöki pozíció megtartása érdekében a politikus több mint két hónappal a november 3-ai választás után azt terjesztette, hogy csalás történt, és valójában ő nyert. Maga is tudta viszont, hogy mindez nem igaz – szól a vádirat. A vádak hamissága ellenére azokat mégis megismételte és széles körben terjesztette, felkorbácsolva ezzel az indulatokat, és aláásva a választás lebonyolításába vetett közbizalmat.

A jelenlegi az első alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonták a 2020-as választás megdöntésére tett erőfeszítés vádjával. Egyben ez az első eset, hogy egy volt elnököt megvádolnak azzal az Egyesült Államokban: megpróbált szembemenni a választás jogszerű eredményével. A vádirat szerint ennek érdekében hamis iratokat is szereztek, amelyek segítségével megpróbálták elhitetni Mike Pence akkori alelnökkel, hogy valóban elcsalták a demokraták a választást. Trump megpróbálta rávenni az igazságügyi hivatalt is, hogy az esetleges választási csalás tárgyában kezdjen vizsgálódni, továbbá Pence-t igyekezett meggyőzni, hogy utasítsanak el Joe Biden melletti elektori kollégiumi szavazatokat.

Amikor a fentiek kudarcba fulladtak, a vádirat szerint Trump felhasználta a Capitolium előtti békétlenséget arra, hogy a választási csalásról szóló állításait terjessze. A legerősebb bizonyítékok feltehetően Mike Pence-től származnak, és arról szólnak, hogyan próbálta Trump akadályozni, hogy a kongresszus hitelesítse a választási eredményt. Pence tanúskodása, illetve korabeli feljegyzések is erről tanúskodhatnak.

Mike Pence tanúskodik

Mike Pence kedden egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Trumppal szembeni vádemelés fontos emlékeztető arra, miszerint aki az amerikai alkotmány fölé helyezi magát, annak soha nem szabad elnöknek lennie. Kijelentette azt is, hogy bár Trumpnak is joga van az ártatlanság vélelméhez, de az esetleges jelöltsége azzal is fog járni, hogy még több szó esik 2021. január 6-áról, a Capitoliumnál történtekről. Pence kijelentése szerint Trump január 6-án azt várta tőle, hogy válasszon közte és az alkotmány között, ő pedig az alkotmányt választotta. Jelenleg egyébként Pence is versenyben van az elnökjelöltségért, noha lemaradt Trump mögött.

Jack Smith különleges jogtanácsos szerint a capitoliumi zavargás példátlan támadást jelentett az amerikai demokrácia székhelye ellen, ezt pedig a vádirat szerint különféle hazugságok táplálták. Joe és Jill Biden nem kommentálták rögtön a vádemelést, helyette inkább beültek Christopher Nolan Oppenheimer című filmjére.

Trump a republikánus előválasztási folyamatban egyelőre vezető szerepet tölt be, a vádirattal szemben pedig ugyanazt hozta fel, mint amivel őt vádolják. Szerinte a felhozottakkal megpróbálnak beavatkozni a következő, 2024-es választásba. A vádemelést csupán egy újabb korrupt fejezetnek tartja a „bűnöző Biden család” és a „fegyverként használt” igazságügyi hivatal részéről. Miért vártak azzal két és fél évet, hogy felhozzák ezeket a vádakat? – tette fel a kérdést a korábbi elnök.

Minősített dokumentumok, szexuális zaklatás

A republikánus milliárdost néhány hete Miamiban megvádolták már azzal is, hogy törvénytelen módon tartott magánál minősített dokumentumokat. A volt elnök ezt is kategorikusan visszautasította, noha nem tudta hitelt érdemlően cáfolni az állításokat. A vádak szerint Trump nemzetbiztonsági dokumentumokat tartott meg, továbbá akadályozta is az aktuális kormányzatot abban, hogy azokat megpróbálják visszaszerezni. A milliárdos ráadásul állítólag meg próbálta semmisíteni a bizonyítékokat is. A kémtörvényre hivatkozva is megvádolták Trumpot azzal, hogy törvénytelenül tartotta meg az Egyesült Államok Iránnal szembeni potenciális támadásáról szóló dokumentumokat.

A nemrég kibővített vádirat szerint Trumpék kísérletet tettek Mar-a-Lagón a biztonsági kamerák felvételeinek megsemmisítésére. Mindezekkel kapcsolatban vádolják a Mar-a-Lagó-i klub karbantartóját, Carlos De Oliveirát, valamint Trump alkalmazottját, Walt Nautát. Trump ügyvédje, Evan Corcoran feljegyzéseiből kiderült az is, a volt elnök el akarta távolíttatni az őt kompromittáló iratokat.

A minősített iratok ügyében több mint három tucat vádpontot fogalmaztak meg Trump ellen, beleértve a kémtörvény több mint harminc alkalommal történő megsértésével. A tárgyalást 2024 májusára tűzték ki, amely tehát egybeesik a republikánus előválasztás végével.

A volt elnököt New Yorkban meggyanúsították azzal is, hogy a 2016-os választás előtt hallgatási pénzt fizetett Stormy Daniels pornósztárnak. Az ügyben harmincnégy vádpontot fogalmaztak meg. Májusban egy bíróság felelősnek találta Trumpot egy írónő, E Jean Carroll zaklatásában és rágalmazásában is. Az utóbbiért Trumpot ötmillió dollár megfizetésére kötelezték.

A volt elnöknek problémái lehetnek még az indulással, ha a fenti vádemelések komolyabbra fordulnak. A vele szemben felhozottak között található még az is: megpróbálta telefonon rávenni Georgia államminiszterét, hogy „találjon neki elég szavazatot”. Trump a július végi adatok szerint a republikánus versenyben 54 százalékon áll, míg kihívója, Ron DeSantis csak 17 százalékon. Trump kijelentette, kampányával még akkor sem hagy fel, ha elítélik – mindez nemcsak a közhangulatra jelent veszélyt, de a republikánus pártra is. Trump jelenleg inkább azt követeli, minden republikánus támogassa őt Joe Biden elmozdításának kérvényezésében. A politikus az elnök fia, Hunter Biden botrányos ügyeire hivatkozva szeretné ezt elérni. Trump szerint minden republikánusnak, aki „nem cselekszik a demokrata csalás ellen”, azonnal ki kell szállnia a versenyből.