A NATO-főtitkár is pályázik a norvég jegybank kormányzói posztjára

A NATO-főtitkár is pályázik a norvég jegybank kormányzói posztjára

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügy- és védelmi minisztereinek tanácskozása előtt Brüsszelben 2021. május 31-én.
MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pályázatot adott be a norvég jegybank (Norges Bank) kormányzói posztjára – erről maga a főtitkár tájékoztatott, akinek hivatali ideje a NATO-nál 2022. szeptember 30-án jár le.

Jens Stoltenberg kedden a norvég NTB hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy pályázatát a norvég pénzügyminisztérium novemberi megkeresése nyomán nyújtotta be. A norvég jegybank megerősítette, hogy Stoltenberg jelentkezett a posztra.

A norvég kormány keddi tájékoztatása szerint 22-en adtak be pályázatot a jegybank kormányzói tisztségére. Az intézmény jelenlegi vezetője, Oystein Olsen 2022 elején vonul nyugdíjba, miután 2011. január 1-je óta két cikluson keresztül töltötte be ezt a pozíciót. Az új norvég jegybanki vezető megbízatása hat évre szól.

Stoltenberg, az idén 62 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1-je óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel meghosszabbítottak. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2005 és 2013 között, majd 2002 és 2014 között, azt megelőzően Norvégia pénzügyminisztereként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett.

(MTI)