Román sajtó: Nagyváradon is fociakadémiát épít a magyar kormány

Román sajtó: Nagyváradon is fociakadémiát épít a magyar kormány

Sorin Cigan Nagyváradon (Fotó: Gsp.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Épp megszűnőben a felnőtt labdarúgás Nagyváradon, de a magyar kormány 8 millió eurót, 2,7 milliárd forintot ad akadémiára – legalábbis ez derül ki az ötvenöt esztendős egykori NB1-es román labdarúgó, Sorin Cigan interjújából.

A sportoló a Gsp.ro román sportportálnak azzal dicsekszik, hogy a magyar kormánytól 8 millió eurót kap, hogy Nagyváradon egy labdarúgó akadémiát hozzon létre, a Kárpátok Maradonája – vagyis Gheorghe Hagi – által létrehozott sikeres létesítmény mintájára. Egy lényeges különbségről azonban nem beszélt, az FC Viitorul akadémiát Hagi a saját vagyonából, egyetlen fillér állami vagy uniós támogatás nélkül hozta létre.

Cigan az egykor sikeres nagyváradi csapat egyik alapembere volt, egyszeres román válogatott. Állítása szerint a tervezett akadémiát ő fogja vezetni, és tanácsadója lesz Jenei Imre, a neves erdélyi magyar szakember, aki csapatával, a Steaua Bukaresttel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját az 1985-86-os kiírásban. Az idén 83 éves Jenei edzette a román és a magyar válogatottat is, és tavaly márciusban – szintén romániai sajtóhírek szerint – Orbán Viktor egyik főtanácsadója lett futballügyekben.

Orbán állami sportakadémiai rendszert hoz létre | Magyar Hang

Érdekes, hogy a profi futball éppen eltűnik a városból: a terjedelmes interjú első kérdése is arra vonatkozik, mit szól az egykori labdarúgó ahhoz, hogy megszűnt a város patinás klubja, az FC Bihor, az egyetlen futballklub, amely megnyerte a magyar és a román bajnokságot is.

Sorin Cigan szerint már meg is van a tízhektáros telek Nagyvárad közelében, melyet megvásárolnak egy erdélyi magyar vállalkozótól. Tíz pályát építenek rá, és hétéves kortól toborozzák a gyerekeket, akikkel 10-15 fős csoportokban fognak foglalkozni. Az egykori labdarúgó szerint a magyar állam évente két és négymillió euró közötti összeget szán majd az intézmény fenntartására, hasonlóan a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai akadémiákhoz.

Sorin Cigan egyébként állítása szerint rendelkezik magyar állampolgársággal, több éven keresztül játszott magyar csapatoknál, így az Újpestnél vagy a Ferencvárosnál. Cigan jelenleg a tavaly nyáron a magyar másodosztályból is kizárt, komoly pénzügyi gondokkal küszködő balmazújvárosi együttes edzőasszisztensként dolgozik.