A szlovákok bevezették a határellenőrzést, de valójában nem változott semmi

A szlovákok bevezették a határellenőrzést, de valójában nem változott semmi

Szlovák rendőr határellenőrzést végez a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én. Szlovákia mától ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos. Pozsony az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolta. A magyar határon történő ellenőrzések újbóli bevezetésére egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be hasonló intézkedést szlovák határán. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Fotó: Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre szinte semmit nem érezni abból, hogy Szlovákia csütörtöktől ideiglenes jelleggel visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon – derül ki a határ menti polgármesterek által elmondottakból. Az MTI híre szerint Ódor Lajos vezette, leköszönő szlovák kormány szerdán döntött arról, hogy egyelőre 10 napra bevezetik a kontrollt, azzal a céllal, hogy megfékezzék az illegális migrációt. Az intézkedésre egy nappal azt követően kerül sor, hogy szerdától Csehország és Lengyelország vezetett be határellenőrzést szlovák határán. A határellenőrzések visszaállítása a szlovák-magyar határ teljes hosszában érvényes, az ellenőrzések rugalmasak lesznek, azaz alkalmazkodnak az aktuális fenyegetettséghez - írták a szerdai kormányülésen jóváhagyott, a belügyminisztérium által beterjesztett dokumentumban. A belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni útvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érzékelhetően növekedni. Az idei év elejétől mostanáig közel 40 ezer illegális bevándorló érkezett az országba, 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Mint azt Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere lapunk megkeresésére közölte, a szlovák intézkedésből egyelőre semmi nem érzékelhető. A településhez közeli átkelőnél egyébként is rendszeres a rendőri jelenlét mind szlovák, mind magyar részről, de előfordul az is, hogy közösen végeznek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket. Általában a gyanús kinézetű autókat, furgonokat intik le és a településvezető szerint szokott lenni fogás is. Mindez ugyanakkor – jegyezte meg – korábban és most sem zavarja a határátkelést.

Semmilyen érdemi változásról nem tud a Pozsonyhoz közeli Rajka polgármestere sem, pedig a település a szlovák főváros agglomerációjának számít, sokan ingáznak napi szinten az országhatárt átlépve. Kiss Vince szerint egyébként sincs túl sok értelme a közúti határellenőrzésnek, ha a bárki ellenőrizetlenül átsétálhat a zöldhatáron is. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánréve polgármestere, Hajdu Gábor József, kollégáihoz hasonlóan semmi rendkívüliről nem tudott beszámolni, mint mondta, tudomása szerint a határátkelés zökkenőmentes.

A határ szlovák oldalán található Ipolyhídvég polgármestere, Lestyánszky Viktor arról beszélt a TASR szlovák hírügynökségnek – idézte az Újszó.com –, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzés főleg a Magyarországon dolgozó ingázó munkavállalókat érinti. Az ország déli régióiban sokan Magyarországon találtak munkát, gyakorta három műszakban dolgoznak, napi szinten kelnek át a határon. – „Persze nincs teljesen lezárva a határ, csak fokozták az ellenőrzést, de biztosan késést okoz a munkába járóknak” – mondta a polgármester. Azt is megjegyezte, a faluban nem tapasztalták, hogy csökkent volna a migránsok száma, mint az egyes beszámolókban szerepel. „Minden nap 40-en, 50-en bukkannak fel, a napi rekord 120 fő volt” – tette hozzá azzal, hogy szerinte ezen a határon bevezetett ellenőrzés sem változtat. „Ugyanannyian jönnek, mint néhány hete, sőt néha többen” – folytatta a polgármester.