Trump beismerte vereségét – a maga módján

Trump beismerte vereségét – a maga módján

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból

Megtört a társadalmi és politikai nyomás alatt Donald Trump: csütörtök este a maga módján beismerte vereségét. A Twitterre feltöltött videójában azt mondta: egy új adminisztráció kerül beiktatásra január 20-án, ő most már a zökkenőmentes hatalomátadásra koncentrál. Kérdés azonban, hogy ez a fordulat megmentheti-e a leváltástól vagy a vád alá helyezéstől a bukott elnököt, akit a politika és a társadalom is azzal vádol, hogy miatta támadták meg szimpatizánsai az amerikai törvényhozás épületét.

„A kongresszus érvényesítette az eredményeket. Egy új adminisztráció kerül beiktatásra január 20-án. A figyelmem most már arra irányul, hogy biztosítsam a problémamentes, törvényes és zökkenőmentes hatalomátadást” – mondta Donald Trump. Hozzátette: „nemzetünk polgárai: elnökként az önök szolgálata életem megtiszteltetése volt. Csodálatos támogatóim: tudom, hogy most csalódottak, de azt is tudatni akarom, hogy a hihetetlen utunk még csak most kezdődik.”

A Fehér Házban rögzített és a Twitterre helyi idő szerint este hét óra után feltöltött felvételen a bukott elnök szokásától eltérően nem fejből mondta el üzenetét, hanem súgógépről olvasta azt.

„A kampányom aktívan igyekezett minden jogi lehetőséget megragadni, hogy megkérdőjelezze a választások végeredményét. Az egyetlen célom az volt, hogy biztosítsam a voksolás integritását. Így azért harcoltam, hogy megvédjem az amerikai demokráciát. Továbbra is komolyan azt gondolom, hogy meg kell reformálnunk a választási törvényeket: beazonosíthatónak kell lennie a választók kilétének és szavazásra jogosultságának annak érdekében, hogy visszaállítsuk a jövőbeli választásokba vetett hitet és a bizalmat” – mondta.

– Mint minden amerikait, engem is felháborított az erőszak, a törvénytelenség és a zűrzavar. Az Egyesült Államok mindig is egy jogot és a törvényt tisztelő nemzet volt és így lesz ez a jövőben is. A tüntetők, akik megszállták a törvényhozás épületét beszennyezték az amerikai demokrácia székhelyét. Azok, akik az erőszakot és a rombolást elkövették, nem minket képviselnek. Azok pedig, akik megsértették a törvényt, fizetni fognak – hangsúlyozta Donald Trump. Hozzátéve: ő azonnal riadóztatta a nemzeti gárdát és a szövetségi rendfenntartókat, hogy biztosítsák a Capitolium épületét és kiszorítsák a megszállókat.

A szerda esti hivatalos beszámolók szerint azonban nem az elnök, hanem Mike Pence alelnök intézkedett ezekről a lépésekről. A bukott elnök nyugalomra szólított fel. Mint mondta összefogásra van szükség a koronavírus-járvány legyőzéséért és a gazdaság újjáépítéséért.

Tegnap még egészen mást mondott

Trump álláspontja igazi 180 fokos fordulatot vett alig több mint 24 óra alatt. Szerdán délben még arra biztatta híveit, hogy a nagygyűléséről vonuljanak a törvényhozás épületéhez és mutassanak erőt. Ezt követően pedig szinte tétlenül nézte, ahogy hívei megrohamozzák a Capitoliumot, ahol a kongresszus együttes ülését tartotta az elnökválasztás hitelesítéséről.

Az összecsapásban csütörtöki adatok szerint öten meghaltak, köztük egy épületet védő rendőr is. A történtek miatt a kongresszus néhány órára felfüggesztette ülését. Alkotmányos kötelezettségüknek eleget téve este azonban a képviselők folytatták munkájukat, hajnalra pedig befejezték a választási elektori szavazatok érvényesítését: Joe Biden hivatalosan is az Egyesült Államok következő elnökévé vált.

A rendkívüli helyzetben Trump csak egy-két erőtlen üzenetet küldött és egy ellentmondásos videót töltött fel a Twitterre. Egyik esetben sem ítélte el a törvényhozás épületénél történteket. Ezt látva a Twitter és a Facebook is korlátozta hozzáférését a két platformhoz, nehogy további olajat öntsön a tűzre üzeneteivel.

A politikusok és a társadalom is felháborodott

A történteket követően a szenátus és a képviselőház demokrata vezetői, Chuck Schumer és Nancy Pelosi is arra szólította fel a kormány tagjait, hogy távolítsák el Trumpot hivatalából az amerikai alkotmány 25-ik kiegészítése alapján. Mindketten azt mondták, hogy ha ez nem történik meg, vádeljárást indítanak ellene a kongresszusban. A jelek pedig arra mutatnak, hogy republikánusok is csatlakozhatnak ehhez a kezdeményezéshez. A politikusok többsége ugyanis pártállástól függetlenül Trumpot teszi felelőssé a törvényhozás épületében történtekért.

Az emberek is hasonlóan vélekednek: a Politico felmérése szerint a választók mintegy kétharmada szerint a bukott elnök a felelős a Capitoliumban történt halálos eseményekért. A demokrata párti szavazók esetében 85 százalékos ez az arány, de a republikánus választók 41 százaléka is Trumpot okolja.

Fordulatos lesz a hattyúdal

A szerdai események és a csütörtöki politikusi bejelentések után kérdésessé vált, hogy Donald Trump hivatalban marad-e a mandátumából hátralévő 12 napban. Az idő előtti leváltása csak tetézné a politikai kudarcai sorát, az igazi fejfájást azonban az elnöksége utáni időszak jelentheti majd számára: perek sorát indíthatják ellen. A New York Times csütörtöki értesülései szerint Trump éppen ezért azon gondolkodik, hogy elnöki kegyelembe részesítse magát a következő napokban – ilyenre soha nem volt még példa az Egyesült Államok történelmében.