Egyre többen követelik Trump azonnali felmentését

Egyre többen követelik Trump azonnali felmentését

Donald Trump amerikai elnök felszólal az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján az észak-karolinai Charlotte városában 2020. augusztus 24-én, a négynapos esemény kezdőnapján (Fotó: MTI/EPA/AP/Chris Carlson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője csütörtökön felszólította Donald Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az amerikai elnököt hivatalából, miután szerdán az általa felheccelt tüntetők megostromolták a washingtoni Capitolium épületét írja a CNN.

Schumer az által kiadott közleményben mindenekelőtt elítélte a Capitolium szerdai erőszakos elfoglalását, amelyet a leköszönő elnök „szított”, majd hozzátette: „ez az elnök egy napot sem maradhat tovább a hivatalában“.

Schumer szerint Mike Pence alelnöknek kell kezdeményeznie Trump eltávolítását az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján. Amennyiben az alelnök vagy a kormányzat nem lép, akkor a kongresszusnak el kell indítania az alkotmányos felelősségre vonást (impeachment) – szögezte le.

Az amerikai képviselőház elnöke, a demokrata Nancy Pelosi szintén eltávolíttatná Trumpot a hivatalából, és kijelentette: ha Mike Pence nem lép, megindíthatja az alkotmányos felelősségre vonást.

De nemcsak a demokraták fenik a fogukat Trumpra, csütörtökön Adam Kinzinger, Illinois állam republikánus képviselője is követelte Trump hivatali felmentését a 25-ik alkotmány-kiegészítés alapján.

Fogyatkozik Trump támogatása a kormányban is, bejelentette ugyanis lemondását Elaine Chao közlekedési miniszter. Ő Trump kabinetjének az első tagja, aki a Capitoliumban történtek miatt jelentette be távozását.

Eközben a Nemzeti Gárda csaknem 6200 tagját mozgósították Washington védelmére.