Belföldi terroristáknak nevezte a Capitolium elfoglalóit Joe Biden

Belföldi terroristáknak nevezte a Capitolium elfoglalóit Joe Biden

Joe Biden első beszéde megválasztott elnökként

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kímélte Trumpot Joe Biden megválasztott elnök a helyi idő szerint csütörtök kora délután mondott beszédében. Szavai szerint Donald Trump szította a szerdai erőszakos eseményeket a washingtoni Capitoliumnál. – Ez a nap az amerikai történelem egyik legsötétebb napja volt, és magát a demokráciát érte támadás – hangsúlyozta.

A megválasztott elnök a Capitolium elfoglalóit belföldi terroristáknak nevezte a Delaware-i Wilmingtonban elmondott beszédében. „Senki se merje őket tüntetőknek hívni, ez egy lázongó csőcselék volt, zendülők, belföldi terroristák. Ez ilyen egyszerű” – idézi a Reuters Bident.

– Az elmúlt négy évben olyan elnökünk volt, aki világossá tette mindenben, amit tett, hogy megveti a demokráciánkat, az alkotmányunkat, a jogállamiságunkat – folytatta. Mint hozzátette, Trump kezdettől fogva teljes mellszélességgel támadta a demokrácia intézményeit, és a szerdai nap volt a lankadatlan támadás csúcsa.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy beléptem a versenybe ... azt mondtam, hogy nem kevesebb a tét, mint az, hogy kik is vagyunk nemzetként" – szögezte le a január 20-i beiktatására váró elnök.

A szerdai események tagadhatatlanul példátlanok az Egyesült Államok jelenkori történelmében: több száz Trump-hívő tüntető betört a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, miközben az elektori szavazatok hivatalos számlálását végezték. Az összecsapásokban négyen vesztették életüket, 14 rendőr megsérült.

A képviselők az épület megtisztítása után folytatták az elektori szavazatok hitelesítését, majd jóváhagyták Joe Biden megválasztott elnök győzelmét.

Az indulatok továbbforrnak a képviselőházban is, hírek szerint a demokraták már a 25. alkotmánymódosítás alkalmazásával távolítanák el Trumpot, hogy egy napig se legyen tovább elnök. 

A világ vezetői közül is egyre többen ítélik el Trumpot, illetve az erőszakos eseményeket. Angela Merkel német kancellár a Bundestagban hangsúlyozta, a demokrácia alapszabálya, hogy a választásokat követően nyertesek és vesztesek vannak. Mindkét félnek tisztességgel és felelősségteljesen kell viselnie szerepét, hogy maga a demokrácia is győzedelmeskedjék. Szerinte Donald Trump amerikai elnök a felelős azért, hogy híveinek egy csoportja szerdán megrohamozta a Capitoliumot. Mint hozzátette, dühössé és szomorúvá tették az erről készült felvételek.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint is Donald Trump súlyos hibát követett el azzal, hogy bátorította a Capitolium ellen támadó tüntetőket. „Mivel ő volt az, aki bátorította az embereket az ostromra, s ő volt az, aki elnökként kitartóan kétségbe vonta a tiszta és szabad választás eredményét, szerintem komoly hibát követett el” – idézte Johnsont a BBC.

Idehaza elég nagy a hallgatás a magyar kormány részéről, hivatalosan eddig nem kommentálta a szerdai washingtoni eseményeket. Ez szemet is szúrt Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselőnek, aki Facebook-bejegyzésében név szerint is felsorolt néhány európai politikust – köztük Orbán Viktort – akiknek eddig nem volt mondanivalójuk.