A CIA Magyarországról – továbbra is a korrupció, a munkaerőhiány és szegénység a legnagyobb kockázat

A CIA Magyarországról – továbbra is a korrupció, a munkaerőhiány és szegénység a legnagyobb kockázat

Fotó: Unsplash/Raul Najera

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból

A Biden-kormány hivatalba lépését követően sem változott az amerikai központi hírszerzés megítélése Magyarországról: a CIA országismertetőjének, a World Factbooknak a múlt heti frissítésében az elmúlt évekhez hasonlóan a korrupciót, a munkaerőhiányt és a szegénységet sorolták fel az ország előtt álló legnagyobb gazdasági kihívásként. Változatlanul hagyták a Trump-adminisztráció megállapításait a magyar kormány unortodox gazdaságpolitikájáról és populista hatalomgyakorlásáról is.

2010 óta a magyar kormány sok gazdasági reformtörekvéssel felhagyott és egy sokkal populistább megközelítést alkalmazott a gazdaságirányításban. Törvényalkotáson, szabályozásokon és közbeszerzéseken keresztül a kormányzat nemzeti cégeket és kormányközeli vállalkozásokat helyezett előtérbe – olvasható a CIA jelentésében. Az országismertetőt január 22-én frissítették legutóbb, a benne szereplő értékelések azonban már 2018 óta szinte szóról-szóra ugyanazok.

Az elmúlt években a kormányzat egyre jobban beleszól a gazdaság irányításába. A kormány unortodox gazdaságpolitikát vezetett be, hogy növelje a háztartások fogyasztását és az EU-projekteket használta arra, hogy gazdasági növekedést érjen el – olvasható a jelentésben. A World Factbook az ország előtt álló rendszerszintű kihívások között említi a mindent átható korrupciót, az elvándorlás és a negatív demográfiai folyamatok miatti munkaerőhiányt, valamint a kiterjedt vidéki szegénységet. Az exportkitettség, valamint az orosz energiaimporttól való nagyarányú függés szintén szerepel a kockázati tényezők között.

A kritikus megállapítások még a Trump-kormányzat idején kerültek bele a jelentésbe, de a Biden-adminisztráció január 20-i hivatalba lépésével is maradtak ezek az értékelések.

A WC-s nénitől az államfőig

A World Factbook a CIA amerikai döntéshozóknak és a nyilvánosságnak szánt kiadványa, amely a világ országait és egyéb entitásait mutatja be. A készítők az egy-egy országról szóló információkat tíz kategóriába sorolják: egyebek mellett részleteket lehet megtudni az éghajlatról, a társadalomról, a kormányzatról és a gazdaságról is. A World Factbook első nyilvános kiadványa 1971-ben jelent meg. A kezdetben kétévente kiadott jelentést napjainkban már hetente frissítik. Az elsősorban döntéshozók számára fontos gazdasági és politikai adatok mellett olyan mindennapi információk is megtalálhatóak az adatbázisban, amelyet turistáknak szánnak. Ilyen például Magyarország esetében, hogy a WC-s nénik 100-200 forintot kérnek el a mosdó használatáért.