Amerikai szupergéppel küzd Bolívia az erdőtűz ellen

Amerikai szupergéppel küzd Bolívia az erdőtűz ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Evo Morales bolíviai elnök a múlt héten bejelentette: kibérelték a világ legnagyobb tűzoltásra használt repülőgépét, a Boeing 747 Global Supertankert, hogy megfékezzék az országban tomboló erdőtüzeket. Brazília eközben visszautasította a G7-ek 20 millió dolláros felajánlását.

A gép egyszerre 115 ezer liter vizet képes rázúdítani az égő területre, célzottan: maximum három kilométer hosszan egy 150 méteres sávban. Bolíviában is nagy szükség van rá, mert eddig legalább 650 ezer hektárnyi erdő égett le. A repülőt a Global Supertanker Services nevű vállalat üzemelteti.

Az átalakított Boeing 474-400 Global Supertanker a sacramentoi McClellan Légibázison állomásozik, innen repült át a múlt hét végén a bolíviai Santa Cruzba. A tűzoltórepülő bármelyik légikikötőt tudja használni, amennyiben annak van egy legalább 2400 méter hosszú kifutópályája. Hatszáz mérföldes (965 kilométeres) maximális óránkénti sebességre képes, és a víz mellett oltófolyadékot is rá tud dobni az égő területre. Tartályai fél óra alatt tölthetőek újra. A kaliforniai erdőtüzeknél rendszeresen bevetik.

Tűzoltórepülőket küldenek az Amazonashoz | Magyar Hang

Huszonkét millió dollárt adnak a legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport tagjai az Amazonas-medencében lévő erdőtüzek megfékezésére. Ez főként logisztikai támogatást jelent, magyarán repülőgépeket adnak az oltáshoz - Emmanuel Macron arról beszélt, pár órán belül bejelenti a francia hadsereg részvételét a térségben.

Az amazonas-i erdőtűz megfékezése ugyanakkor továbbra sem halad zökkenőmentesen. Ahogy arról az Index az AFP hírügynökségre hivatkozva beszámolt, Brazília nem kér a G7-ek segítségéből: Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke hétfő este közölte, elutasítják a gazdasági nagyhatalmak 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére.

Lorenzoni kijelentette, hogy a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani. Az AFP francia hírügynökség szerint a brazil elnöki hivatal megerősítette a gyorssegély elutasítását.  A brazil környezetvédelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy minden segítséget örömmel elfogadnak. Ricardo Salles kijelentette: a brazil nép és a brazil kormány dönt majd arról, hogy miképpen használják fel az erre a célra küldött pénzforrásokat. – Mindenesetre, mindig szívesen fogadjuk a segítséget – tette hozzá Salles.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jelentette be a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt támogatást, illetve egy hosszú távú globális projekt kezdeményezését az amazóniai esőerdő védelmére. Az elképzelések szerint az azonnali segélyből tűzoltó repülőgépeket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.