Arizonában életbe léphet a szinte teljes abortusztilalom

Arizonában életbe léphet a szinte teljes abortusztilalom

Tüntetés az abortuszhoz való jogért (Fotó: Planned Parenthood/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy bíró úgy döntött pénteken, hogy Arizonában életbe léptethetik a szinte teljes abortusztilalmat, amit majdnem ötven éven keresztül blokkoltak különböző jogi eszközökkel. Ha a törvénykönyvekben régóta szereplő tilalom valóban életbe fog lépni, akkor kizárólag az anya életének veszélyeztetése esetén lehet az államban abortuszt végrehajtani.

Azok a klinikák, illetve egészségügyi szakemberek, akik ennek ellenére végrehajtják az abortuszt, bűnügyi eljárással néznek szembe. Az abortuszklinikáknak be kell zárniuk, az abortuszt választó nőknek pedig az államon kívül kell megoldást találniuk. A döntés azonnal életbe lépett, de még megfellebbezhetik.

Az abortuszt végzők és az ügyfeleik június óta teljes bizonytalanságban élnek. Ekkor az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe versus Wade ügyben született döntést, ami a gyakorlatban elismerte a nők alkotmányos jogát az abortuszra.

Arizonában hamarosan szenátusi és kormányzóválasztást tartanak, így a kérdés a kampány témájává lett. A republikánusok természetesen örvendenek a tilalom életbe lépésének, a demokraták viszont az évszázadokkal ezelőtti, elmaradott állapot visszatérésének, illetve az arizonai nők szabadságjogai lerombolásának tartják a döntést. Szerintük a novemberi választás a reprodukciós szabadságért folytatott harc fontos állomása lesz.