Átlépte a 600 ezret a brazil covidáldozatok száma

Átlépte a 600 ezret a brazil covidáldozatok száma

Jair Bolsonaro (Forrás: Flickr / Família Bolsonaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brazíliában pénteken átlépte az új típusú koronavírus-betegségben elhunyt áldozatok száma a 600 ezret. Ezzel az országban haltak meg a legtöbben a betegségben az Egyesült Államok után, ahol az áldozatok száma jelenleg 713 ezer.

Érdemes azonban e számot népességarányosan értékelni, hiszen Brazíliában 213 millióan laknak. Eszerint a 100 ezer lakosra vetített covidhalálozás Brazíliában 329 fő. Ettől alig marad el Magyarország hasonló értéke, amely 310 fő.

Jair Bolsonaro elnök folyamatosan kisebbíteni próbálja a járvány, illetve a betegség súlyosságát. Bolsonaro nem hajlandó beoltatni magát, állítása szerint azért, mert korábban már megfertőződött a coviddal. Ugyanakkor ma már egyértelmű, hogy a korábbi fertőzés legfeljebb csak néhány hónapra nyújthat védettséget.

Az elnök az oltás helyett a hatástalan hidroxiklorokint propagálja, miközben hvesen kritizálja a szövetségi állami szinten hozott járványellenes intézkedéseket, például a maszkhasználati előírásokat, illetve a lezárásokat.

Ugyanakkor fény is dereng az alagút végén. Az elnök vakcinaellenessége dacára a brazil lakosságnak igenis kell az oltás. A brazilok több mint 70 százaléka megkapta már legalább az első dózist (ez magasabb arány Magyarországnál), és egészen alacsony az oltást elutasítók aránya.

(CNN)

Címkék: Brazília, koronavírus