Tusk üzent Kijevből: Orbánnak nem fognak megbocsátani

Tusk üzent Kijevből: Orbánnak nem fognak megbocsátani

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. január 22-én. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország fenntartja katonai és politikai támogatását Ukrajna számára – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök Volodimir Zelenszkij oldalán Kijevben. Orbán Viktor magyar miniszterelnökre utalva pedig kijelentette: „Azok, akik csendben támogatják Putyint, minden téren elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem nyernek megbocsátást”.

Az Euractiv beszámolója szerint Tusk arról is beszélt, hogy „Lengyelország készen áll arra, hogy felszereléssel és segélycsomagokkal támogassa Ukrajnát”, kormánya pedig olyan lengyelországi és ukrajnai vállalatokba fog befektetni, amelyek „védelmi képességeink – Ukrajna, Lengyelország és Európa védelmi képességeinek – növelésén fognak dolgozni”. A lengyel miniszterelnöknek meggyőződése, hogy „Orbánnal vagy Orbán nélkül”, de az uniónak meg kell találnia a módját annak, hogy támogassa az ukrán háborús erőfeszítéseket.

Mint ismert, Orbán Viktor a december közepi EU-csúcson kiment egy „kávészünetre”, és így egyhangú döntés születhetett Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megindításával kapcsolatban, ugyanakkor megvétózta az Ukrajnának adni tervezett 50 milliárd eurós segélycsomagot. A javaslatot február 1-jén tárgyalja újra az Európai Tanács.