Az amerikai külügy nem akar találgatni, hol lehet most Putyin

Az amerikai külügy nem akar találgatni, hol lehet most Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában 2023. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Wagner-csoport szombati lázadása egy közvetlen kihívás Vlagyimir Putyin tekintélyével szemben – így jellemezte a helyzetet az amerikai külügyminiszter, aki szerint a történtek valódi repedéseket mutatnak Oroszország katonai irányvonalában. Anthony Blinken – a BBC beszámolója szerint – azt is mondta, hogy Jevgenyij Prigozsin tette katonai szempontból előnyös lehet Ukrajna számára.

Az amerikai külügyminiszter arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy vajon hol lehet most az orosz elnök. Szombaton ugyanis olyan találgatások kaptak szárnyra, hogy Vlagyimir Putyin elhagyhatta Moszkvát, igaz, ezt a Kreml cáfolta. Vasárnap az orosz állami televízióban Putyinról készült felvételeket tettek közzé, ám ezeket állítólag még a Wagner zsoldoscsoport lázadása előtt rögzítették. – Nem akarok spekulálni ezzel kapcsolatban – fogalmazott a politikus a CBS-en.

Kitért arra is, hogy még mindig nem tudni véglegeset Prigozsin és Putyin közötti megállapodásról. Szavaiból az is kiderült, hogy Joe Biden amerikai elnök a történtek óta nem próbálta elérni az orosz elnököt.

Ahogy arról lapunk folyamatosan beszámolt: a korábban Putyin szoros szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin, és az általa irányított, jelenleg úgy 25 ezer emberrel operáló magán katonai vállalat, a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés ellen fordult. A magánhadsereg egységei Ukrajnából visszafordulva Oroszország területére léptek, és egy puccsszerű akcióban Moszkváig akartak nyomulni. Putyin – Prigozsin megnevezése nélkül – szombat reggeli beszédében elítélte a Wagner akcióit, egyúttal felelősségre vonást helyezett kilátásba. Végül az esti órákban először Alekszandr Lukasenka belarusz elnök hivatala közölte, hogy megállapodtak a zsoldosvezérrel arról, hogy visszavonulnak. Később Prigozsin egy hangüzenetben azt mondta, hogy ezt annak érdekében teszik, hogy elkerüljék az „orosz vérontást”. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombat éjjel közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba távozhat, a hazaárulás vádját ejtik ellene, és nem éri bántódás a fegyvereseit sem. Mint mondta, a Wagnernek a táborokba visszatérő egységei és azok, amelyek nem vettek rész a zendülésben, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal.