Az amerikai külügyi bizottsági elnöke szerint meg kéne vizsgálni a magyar vízummentesség eltörlését

Az amerikai külügyi bizottsági elnöke szerint meg kéne vizsgálni a magyar vízummentesség eltörlését

David Pressman és Ben Cardin (Fotó: Ben Cardin / X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy Magyarország megérdemli-e a vízummentességet – derül ki Ben Cardin amerikai külügyi bizottsági elnök közleményéből, amelyet a Telex vett észre. Cardin csütörtökön fogadta David Pressmant: és leszögezte: a budapesti amerikai nagykövet világosan érti és képviseli Amerika érdekeit és érétkeit Magyarországon, és élvezi az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának kétpárti támogatását. 

„Mélységes aggódom a jelenlegi magyar kormány politikája miatt, a kormány tagjai többször úgy támadták Biden elnököt és Pressman nagykövetet, ami elképzelhetetlen lenne egy amerikai szövetségestől. A Biden-kormánynak meg kellene vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, aki megérdemli a vízummentességi programban való részvétel, és a korrupció mértékét tekintve, hogy helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a Magnyitszkij-törvény alapján” – fejtette ki Cardin a közleményében.

Arra is kitért, Orbán Viktor miniszterelnök a napokban ismét bebizonyította, hogy ő a NATO legkevésbé megbízható tagja. Cardin hálás az EU-nak az Ukrajnának juttatott komoly mértékű támogatás miatt, és szerinte Magyarországnak most már fel kell hagynia a svéd NATO-tagság akadályoztatásával. Szerinte a demokratikus normák eróziója Magyarországon továbbra is riasztó, a nemrég elfogadott szuverenitás védelmi törvény és az úgynevezett szuverenitásvédelmi hivatal pedig közvetlen támadás az újságírók, civilek jogai ellen, és bárkié ellen, aki kritizálja az Orbán-rezsimet. Ugyanis a törvény többek közt lehetővé teszi, hogy az állami hírszerzés megfigyeljen bárkit, és szerinte ez a drákói törvény nem hasonlítható semmihez, amit modern demokráciákban láthattunk eddig. 

A Telex felidézte, a közleményben említett Magnyitszkij-törvény arról szól, hogy az Egyesült Államok bárkitől megtagadhatja az országba való belépést, és befagyaszthatja a vagyonát is annak, aki megítélése szerint megsérti az emberi jogokat.