Az FDA engedélyezte a Pfizer Paxlovid nevű covidgyógyszerét

Az FDA engedélyezte a Pfizer Paxlovid nevű covidgyógyszerét

Paxlovid tabletták dobozai (Fotó: Pfizer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vészhelyzeti engedélyt adott a Pfizer által kifejlesztett Paxlovid nevű koronavírus-gyógyszernek, egyelőre csak 12 éven felüli veszélyeztetett csoportba tartozó embereknek.

A Paxlovidról bebizonyosodott a klinikai tesztek során, hogy a súlyos megbetegedést és a halált az esetek 88 százalékában megelőzi, ha a tünetek megjelenését követő öt napban elkezdik szedni. 

A Pfizer tájékoztatása szerint a szer az omikron variáns által okozott megbetegedések ellen is hatékony. Napi hat tablettát kell belőle szedni, és mellé be kell venni egy HIV ellen kifejlesztett gyógyszert is, ami miatt a Paxlovid tovább aktív maradhat az emberi szervezetben.

A gyógyszer az első tablettaként szedhető készítmény a covid ellen az Egyesült Államokban. Az első hónapokban nagyon korlátozottan lesz elérhető Amerikában is. A Pfizer januárra 200 ezer, februárra 150 ezer ember kezelésére elegendő adagot ígért. Arról nincs hír, hogy Európában, és így Magyarországon mikor lesz elérhető a Paxlovid.

Címkék: FDA, Paxlovid