Az osztrák kancellár „nyílt és kemény” megbeszélést folytatott Putyinnal

Az osztrák kancellár „nyílt és kemény” megbeszélést folytatott Putyinnal

Az osztrák kancellária által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követően Moszkvában 2022. április 11-én (Fotó: MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan tatic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon közvetlennek, nyíltnak és keménynek nevezte a Vlagyimir Putyinnal zajlott hétfői tárgyalását Karl Nehammer osztrák kancellár – írja a Reuters. Ő volt az első uniós politikus, aki Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta találkozott az orosz elnökkel.

Az osztrák kancellári hivatal azt közölte, hogy a találkozó 75 percig tartott – a cikk szerint ez Putyin mércéjéhez képest viszonylag rövid idő – és „nem egy baráti látogatás” volt. Nehammer megismételte korábbi megjegyzéseit, miszerint abban reménykedett, hogy hozzájárulhat a konfliktus lezárásához vagy az ukrán polgári lakosság lehetőségeinek javulásához, például humanitárius folyosók nyitásához. Arról azonban keveset árult el, hogy Vlagyimir Putyin miként reagált.

A cikk megjegyezte, hogy Ausztria a földgázának 80 százalékát Oroszországból szerzi be és általánosságban szorosabb kapcsolatokat ápol Moszkvával, mint az Európai Unió nagy része. A háború kitörésével ugyanakkor ez megváltozott, Nehammer szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, és elítélte a nyilvánvaló orosz háborús bűnöket, míg kormánya csatlakozott más uniós országokhoz az orosz diplomaták kiutasításában.