Bécsben is megjelent a majomhimlő

Bécsben is megjelent a majomhimlő

Fotó: Unsplash/Ousa Chea

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert Ausztriában – jelentette az ORF osztrák közszolgálati televízió. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek. Várhatóan még ma kiderül a tesztekből, hogy a férfi majomhimlővel fertőződött-e meg.

Már a mentőautóban felmerült a majomhimlő gyanúja, ezért került a beteg a kórház infektológiai osztályára. Az egészségügyi minisztériumot az illetékes bécsi hatóságok értesítették a gyanús esetről, amelyek a kontaktkutatásért is felelősek, a beteget a szabályoknak megfelelően elkülönítették – közölte a tárca szóvivője.

Az elmúlt napokban Európa több országában, köztük Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában, illetve Izraelben vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. Már legalább 14 országban jelent meg a fertőzés.

Az Afrikából származó majomhimlő nem terjed könnyen emberről emberre, a terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például szexuális együttlét. Leggyakoribb tünetei közé tartozik az enyhe fejfájás, izomfájdalom, gyengeség és bőrelváltozások. A BMJ brit orvosi szaklap szerint az európai esetekért felelős vírusklád által okozott megbetegedés halálozási aránya Afrikában 3,6 százalék volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg irányelveket dolgoz ki a majomhimlő terjedésének megfékezésére. Attól tartanak, hogy a megbetegedések száma tovább emelkedhet a nyári hónapokban – mondta szombaton a Reutersnek David Heymann, a WHO fertőzési kockázatokkal foglalkozó főtanácsadója. A WHO feltételezése szerint a járványt szexuális kapcsolat indította be.  

A majomhimlő főleg Afrikában fordul elő, máshol ritkán. Eddig több mint 100 megerősített vagy gyanús esetet jelentettek, ezek többségét Európában. Nem olyan könnyen terjed, mint a koronavírus, Heymann szerint a szoros érintkezés a legfontosabb átviteli út a vírus számára. Például azok a szülők, akik beteg gyerekeket gondoznak, ugyanolyan veszélyben vannak, mint az egészségügyi dolgozók. Hangsúlyozta, hogy a majomhimlő-járvány nem hasonlítható össze a koronavírus-járvány kezdeti napjaival, mert a betegség nem olyan könnyen terjed – írja az oe24

Frissítés:

„A himlőgyanús eset megerősítve” – tudatta a Twitteren a bécsi egészségügyi hatóság, hozzátéve, hogy miután kimutatták a szervezetében a vírust, és tünetei is vannak, kijelenthető, hogy majomhimlővel fertőződött meg.

– Annak megállapítása, hogy a himlővírus melyik fajtájáról van szó, még folyamatban van – tudatta az APA osztrák hírügynökséggel Nina Brenner-Küng, a bécsi egészségügyi szolgálat szóvivője, hozzátéve, hogy minden valószínűség szerint majomhimlővel állnak szemben.

 

Címkék: majomhimlő