Meghallgatta a bíróság Donald Trumpot, aki ártatlannak vallotta magát

Meghallgatta a bíróság Donald Trumpot, aki ártatlannak vallotta magát

NDonald Trump korábbi amerikai elnök (b) indul a New York-i Trump Toronyból a bírósági meghallgatására 2023. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 34 pontban fogalmaztak meg vádakat Donald Trump volt amerikai elnök ellen kedden, ő viszont ártatlannak vallotta magát – számolt be róla a CNN. Vádmeghallgatása után a magát a 2024-es elnökválasztáson is megmérettetni kívánó Trump távozott a tárgyalóteremből, és floridai otthonába megy vissza. Ügyvédje szerint a volt elnök „frusztrált” és „feldúlt” a vádemelés miatt.

A politikus ügye azt követően került a manhattani bíróság elé, hogy a múlt héten vádat emeltek ellene egy 2016-os ügy miatt. A vádak szerint Trump az akkori elnökválasztási kampány idején ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Donald Trump viszont tagadta a kapcsolat tényét a nővel, a vádemelést pedig a legmagasabb fokú politikai üldöztetésnek és választásokba való beavatkozásnak nevezte.

Mint a CNN megjegyezte: Trump tárgyalását nem közvetíthette élőben az amerikai sajtó, például a hírtelevízió ezzel kapcsolatos kérelmét is elutasították, de öt fotós jelen lehet és fényképezhet. Ugyanakkor az amerikai hírtévé, de például a BBC forrásai szerint is a volt elnök ártatlannak vallotta magát mind az ellene felhozott 34 vádpontban. A volt elnököt négy fős ügyvédi stáb kísérte el a tárgyalóterembe – köztük Todd Blanche korábbi szövetségi ügyész, illetve Boris Epshteyn, akinek a mobiltelefonját szövetségi ügynökök tavaly lefoglalták a Trump 2020-as választási eredmények megdöntésére irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatos nyomozással összefüggésben.

Magyar idő szerint este fél 10 után arról számolt be a CNN, hogy Trump – miután hozzávetőlegesen egy órát tartózkodott a bíróság épületében – már el is ment a helyszínről, és ahogy befelé, úgy kifelé menet sem válaszolt a sajtó kérdéseire, és nem tett semmilyen nyilatkozatot, később viszont várhatóan beszédet mond floridai otthonából. Információk szerint a volt elnök várhatóan magyar idő szerint hajnali 2 óra 15 perckor fog nyilatkozatot adni a floridai Mar-a-Lago-i birtokáról.

A CNN szerint, amelynek szakmai stábja elemezte a vádiratot, Trumpot többek között azzal gyanúsítják, hogy mindent megtett azért, hogy a kenőpénzt minél később, lehetőleg a 2016-os elnökválasztás után fizessék ki az egykori pornószínésznőnek. Információk szerint mind a 34 vádpont a Trump alapítványa által vezetett nyilvántartásokhoz kapcsolódik.

A BBC információi szerint az ügyben eljáró bíró nem kért titoktartási tilalmat Trumptól, de arra figyelmeztette a volt elnököt, hogy a kérdést újra tárgyalni fogják, ha Trump folytatja az ügyről szóló heves retorikáját. „A »szájzár« elrendelése megtiltotta volna Trumpnak, ügyvédjeinek, más feleknek és tanúknak, hogy nyilvánosan beszéljenek az ügyről. Erre általában akkor kerül sor, ha fennáll a veszélye annak, hogy olyan kijelentések hangzanak el, amelyek erőszakra buzdíthatnak, vagy fenyegetőnek tekinthetők az ügyészekre vagy a tanúkra nézve. A hallgatási tilalom megszegése azt jelenti, hogy büntetőjogi felelősségre vonást követhetnek el a bíróság megsértése miatt” – olvasható a brit közszolgálati adó percről percre tudósításában.

A vádmeghallgatás után nyilatkozatott adott ki a manhattani kerületi főügyész. Alvin Bragg ebben azzal vádolja Trumpot, hogy többször meghamisította üzleti feljegyzéseit, hogy eltitkolja a bűncselekményeket. „New York állam »népe« azt állítja, hogy Donald Trump ismételten és csalárd módon meghamisította New York-i üzleti nyilvántartásait, hogy eltitkolja a bűncselekményeket, amelyek káros információkat rejtettek el a szavazóközönség elől a 2016-os elnökválasztás során. Manhattan ad otthont az ország legjelentősebb üzleti piacának. Nem engedhetjük meg, hogy a New York-i vállalkozások manipulálják a nyilvántartásaikat, hogy eltussolják bűnös magatartásukat. Ahogy a tényállás leírja, a pénz és a hazugságok nyomai olyan mintát tárnak fel, amely az emberek állítása szerint sérti New York egyik alapvető és alapvető üzleti törvényét” – olvasható a közleményben. Bragg a vádmeghallgatás utáni sajtótájékoztatóján is megismételte: azok, amikkel a volt elnököt megvádolták, „New York államban bűncselekmények, függetlenül attól, hogy ki követte el; nem tudjuk és nem is fogjuk elbagatellizálni a súlyos bűncselekményeket”. Arra a kérdésre, hogy miért épp most emeltek vádat a volt elnök ellen, a manhattani főügyész úgy reagált: az ügyet azért most indították el, mert mostanra állt össze úgy, hogy elindíthassák a pert.

Trump ügyvédje szerint a volt elnök „frusztrált” és „feldúlt” a vádemelés miatt. Todd Blanche egyúttal azzal vádolta az ügyészeket, hogy egy „teljesen politikai ügyből politikai vádat” csináltak. „Ez nem egy jó nap ... Nem vártam, hogy ez megtörténhet ebben az országban. Ember nem gondolta volna, hogy ez megtörténhet (...) valakivel, aki az Egyesült Államok elnöke volt” – idézte a CNN a védőügyvéd szavait. Joe Tacopina, Trump másik ügyvédje szerint a vádirat feloldása azt mutatja, hogy „a jogállamiság meghalt ebben az országban”. – Ha senki sem állhat a törvény felett, akkor senki sem lehet alatta sem. És ha ezt az embert nem Donald Trumpnak hívják, nincs is olyan forgatókönyv, amiért ma mindannyian itt lennénk – tette hozzá.

Az, hogy Trump ellen vádat emeltek, példátlannak számít az Egyesült Államok történetében, ehhez hasonló eljárás ugyanis még nem zajlott egyetlen egy volt elnökkel szemben sem.

Címkék: Donald Trump, Amerika