Brüsszel nem áll le: 2532 euró jut minden magyarra

Brüsszel nem áll le: 2532 euró jut minden magyarra

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a Kohéziós Alap több mint 218 millió eurót (mintegy 68,6 milliárd forint) fordít két magyarországi projektre. 203,5 millió euró (64,1 milliárd forint) összegű uniós forrást biztosít a magyarországi M8-as autópálya egyik szakaszának építéséhez, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobb összeköttetés létesüljön Magyarország és az ausztriai Graz között. Ezenkívül 15 millió eurót (4,7 milliárd forint) fordítanak Budapest és Budaörs szennyvízgyűjtő rendszereinek korszerűsítésére. Corina Creţu, a regionális politikáért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban ezt mondta.

„Ez a két kohéziós politikai projekt egyértelműen jelzi, hogy az EU hozzáadott értéket teremt Magyarországon. A közúti és vízügyi infrastruktúra fejlesztésére irányuló jelentős beruházások révén az EU sokat tesz azért, hogy Magyarországon előmozdítsa a regionális fejlődést és a növekedést, valamint megkönnyítse a magyar polgárok mindennapi életét.”

Az M8-as autópályával összefüggő beruházás Vas megyét jobban össze fogja kapcsolni (Őrvidék) Burgenland osztrák tartománnyal, egyúttal pedig hozzájárul a transzeurópai közlekedési törzshálózat kiépítéséhez. Az autópálya szóban forgó szakasza várhatóan 2021-ben készül el. A másik említett fejlesztés keretében Budapesten és Budaörsön 1410 háztartás kapcsolódik majd egy új, korszerűbb szennyvízhálózathoz, így nagyjából 33 ezer lakos fogja élvezni annak előnyeit. Ez a projekt, amelybe az EU a korábbi uniós költségvetési időszakban már 61 millió eurót beruházott, a tervek szerint 2020 júniusára valósul meg.

A 2014 és 2020 közötti időszakban az EU az európai strukturális és beruházási alapokból 25 milliárd eurót ruház be Magyarországon. Ez a szóban forgó hétéves időszakban minden magyar állampolgárra vetítve átlagosan 2532 eurót jelent.