Bulgária megkezdte a leválást az orosz atomról

Bulgária megkezdte a leválást az orosz atomról

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Reuters információi szerint a bolgár állami tulajdonú Kozloduj atomerőmű csütörtökön megállapodást kötött a svéd Westinghouse Electric vállalattal, hogy az orosz gyártmányú, 1000 megawattos 5. blokkjához nukleáris fűtőanyagot szállítanak. Ez az első lépés az orosz függőség felszámolása felé.

Bulgária négy évtizede van az orosz atompolitika fogságában: a 2000 megawattos kozloduji erőmű mindkét blokkja a Roszatom által szállított nukleáris fűtőanyagot használ, de Oroszország ukrajnai invázióját követően újra akarják gondolni az ország energiabiztonságát.

Az erőmű az ország villamosenergia-termelésének mintegy 35 százalékát állítja elő. A Reuters úgy tudja, a bolgár erőmű a francia Framatome-mal is szerződést kíván kötni a másik reaktor, a 6-os blokk tekintetében. – Végre tettünk egy lépést az erőművünk nukleáris üzemanyagának diverzifikálása felé. Így biztosítjuk energiabiztonságunkat 2 mondta Georgi Kirkov, a Kozloduj vezérigazgatója.

Rossen Hristov bolgár energiaügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg nem egyértelműek az Oroszországból érkező nukleáris üzemanyag-szállítások, ezért a Westinghouse-szal kötött új, 10 évre szóló szerződés segít biztosítani az erőmű működését. Az új üzemanyagot 2024 közepétől fogják használni, akkora fogy el a Roszatom által már leszállított fűtőanyag.

A bolgár nukleáris szabályozó hatóságnak még engedélyeznie kell a Westinghouse üzemanyagának használatát az országban.