Bulgáriában és Litvániában is választást tartanak

Bulgáriában és Litvániában is választást tartanak

Képünk csak illusztráció! Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője leadja szavazatát az előrehozott parlamenti és az európai parlamenti választásokon Szófiában 2024. június 9-én. (MTI/EPA/Vaszil Donev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bolgárok vasárnap alig több mint három éven belül a hetedik általános választáson adhatják le a voksukat. Az ország egyre növekvő politikai instabilitással néz szembe, ami tovább növelheti az oroszbarát és a szélsőjobboldali csoportok népszerűségét. Litvániában a parlamenti választások második fordulóját tartják vasárnap. 

Bulgáriában most azért kell az urnák elé járulni, mert a legutóbbi, júniusi választásnak nem volt egyértelmű győztese, a széttagolt törvényhozásba beválasztott hét pártcsoport nem tudott életképes koalíciót összehozni. A felmérések alapján a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért-Demokratikus Erők Szövetsége kerülhet ki legerősebb szereplőként, várhatóan azonban nem fog tudni abszolút többséget szerezni – írja az MTI. Legalább hét politikai erő juthat be a parlamentbe a vasárnapi szavazás után, a koalíciókötés így továbbra is nehéz lesz. Az 51. képviselőház 240 mandátumáért 19 párt és 9 koalíció képviselői versengenek. A választásokat egynapos kampánycsend előzte meg. A balkáni uniós országban mintegy 6,64 millió embernek van szavazati joga, számukra 11 647 szavazóhelyiség lesz nyitva.

Ami Litvániát illeti, csaknem 2,4 millió választásra jogosult választópolgárnak kell döntenie a 141 fős parlamentben az előző fordulóból megmaradt 63 közvetlen mandátumról. Az orosz Kalinyingrádi exklávéval és Fehéroroszországgal határos balti országban az október 13-i szavazás első fordulója után az ellenzéki szociáldemokraták vezetnek az Ingrida Simonyte miniszterelnök irányította jobbközép Haza Szövetsége előtt. A szociáldemokraták célja, hogy balközép koalíciót alakítsanak két másik ellenzéki párttal. Hogy növeljék esélyeiket, bejelentették, hogy a második fordulóban egyesítik erőiket, és egymást támogatják azokban a választókerületekben, ahol egy konzervatív jelölttel kerülnek szembe. A kampány főként bel- és szociálpolitikai kérdésekre összpontosított. Sok litvánt aggaszt a megélhetési költségek meredek emelkedése, és sokan elégedetlenek a kormány teljesítményével. A 2,9 millió lakosú Litvániában az egykamarás parlamentnek, a seimasnak 141 tagja van. Közülük 71-et egyéni körzetekben, 70-et pedig pártlistán választanak meg négy évre.