Cseh külügyminiszter: A V4-ek azért nem működnek, mert Orbán más utat választott

Cseh külügyminiszter: A V4-ek azért nem működnek, mert Orbán más utat választott

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amikor a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos berlini tanácskozására érkezik 2022. május 14-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrej Babis volt cseh miniszterelnök a jelenlegi cseh kormányt azzal vádolta, hogy miattuk nem működik a Visegrádi négyek, erre Jan Lipavský cseh külügyminiszter úgy reagált: nem miattuk, hanem Orbán Viktor miatt alakult így a közép-kelet-európai szövetség helyzete. A cseh Idnes cikkét a Mandiner szúrta ki. Ebben Lipavský arról is beszélt, hogy a V4-es országok vezetői között a magyar kormányfő orosz-ukrán háborúval kapcsolatos magatartása miatt romlott meg a viszony. „A V4-ek azért nem működnek, mert az Orbán-féle Magyarország más utat választott Ukrajna támogatásában, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia.”

„Természetesen mi az Európai Unióban előbb-utóbb meg fogunk állapodni valamilyen kompromisszumban, de szerintem nem véletlen, hogy a magyar külügyminiszter itt van és Tomio Okamurával [egy cseh szélsőjobboldali politikussal] fotózkodik, miről árulkodik ez? Ez tehát a mai Magyarország, ez az Orbán mai Magyarországa, amitől Andrej Babiš miniszterelnöksége idején bábként hagyta magát vezetni, Budapestről. És ez nem igazán a Cseh Köztársaság szuverén politikája. Andrej Babiš nem folytatott szuverén cseh politikát, nem kell, hogy Orbán vezessen minket. Petr Fialának nincsenek bábjátékosai, ahogy nekem sincsenek” – mondta Lipavský.