Donald Trump keményen nekiment a történelmi sikert arató Oscar-díjas filmnek

Donald Trump keményen nekiment a történelmi sikert arató Oscar-díjas filmnek

Donald Trump (Fotó: Reuters/Joshua Roberts)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az idei Oscar-gálán taroló dél-koreai Élősködők című film hatalmas siker szerte Amerikában, egy ember biztosan akad az Egyesült Államokban, aki elégedetlen a fekete humorú társadalomkritika díjazásával: Donald Trump. Az amerikai elnök egy coloradói politikai nagygyűlésen ment neki keményen az Amerikai Filmakadémiának, amiért az ázsiai filmnek ítélte a legjobb alkotásért járó arany szobrot – írja a Variety.

– Milyen pocsék volt az idei Oscar-gála – kezdett bele esztétikai fejtegetésébe Trump. – Látták? A győztes... egy dél-koreai film. Hogy a pokolba lehetséges ez? Rengeteg bajunk van Dél-Koreával a kereskedelem miatt, erre nekik adják a legjobb filmnek járó díjat. Jó volt egyáltalán? Nem tudom. Nem lehetne, hogy visszakapjuk az Elfújta a szelet? – Az amerikai elnök hozzátette, azt hitte, az Élősködők a legjobb külföldi film. – Történt már olyan egyáltalán, hogy külföldi film nyer az amerikaiak között – tette fel a kérdést Trump. És ezzel meglepő módon rátapintott a lényegre, a dél-koreai film az első nem angol nyelvű alkotás, amely a legjobb filmnek járó díjat elnyerte.

Miért gyilkol Édes Anna? A választ a XXI. század Dél-Koreájában keressük | Magyar Hang

Megérkezett Dél-Korea válasza a Bolti tolvajokra (Manbiki kazoku), az Élősködők (Kiszeng cshung) pedig minden valószínűség szerint ott is lesz az idei Oscar-jelöltek között. Még akár a legjobb idegen nyelvű film díját is elhozhatja majd, ha már tavaly a Roma elhappolta a szobrocskát Koreeda Hirokazu drámája elől.

Az amerikai elnök Brad Pittnek is nekiment. A színész, aki a legjobb mellékszereplőnek járó díjat vihette haza, a gálán felszólalt Trump ellen, ami láthatóan rosszul esett az elnöknek, aki „kis okostojásnak” nevezte Pittet, akinek „sosem volt nagy rajongója”.

Trump kirohanásával akaratlanul is tovább erősítette az Élősködők kampányát. A filmet forgalmazó Neon le is csapott a lehetőségre, a filmes cég a Twitteren azt írta, érthető az elnök dühe egy feliratos film miatt, hiszen „nem tud olvasni”.