Sokkolják a franciákat a halloweeni cukorkaárak

Sokkolják a franciákat a halloweeni cukorkaárak

Cukor (Fotó: Faran Raufi / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év alatt jelentősen megugrott Franciaországban az édességek ára – számolt be róla a Le Point az UFC-Que choisir felmérésére hivatkozva. A jelenlegi, halloweeni időszakban nagy mennyiségben fogyasztott termékek inflációja jelentősen meghaladta az átlagos élelmiszer-infláció mértékét.

A fogyasztóvédelmi egyesület szerint a szóban forgó édességek ára szó szerint az egekbe szökött, a cukorkáké például egy év alatt 21 százalékkal emelkedett. A csipszeké eközben 15, a csokoládéké 12, az üdítőké pedig 9 százalékkal drágult. A Haribo termékeinek ára kimagasló mértékben emelkedett, de a francia Verquin cég Têtes brûlées nevű cukorkájáé szintén. Kisebb mértékben nőttek a Chupa Chups, a Carambar, az M&M’s és a Kinder árai. – A cukor- és keményítőköltségeink megduplázódtak, ezért volt szükség az áremelésre – magyarázta az UFC-Que choisirnek a Haribo marketingvezetője, Virginie Le Roch. Elmondása szerint viszont a többletköltségeknek csak kétharmadát finanszírozták áremelésből, a többit a cég profitjából vonták el.

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete október elején figyelmeztetett arra, hogy a cukor világpiaci ára az elmúlt tizenhárom év legmagasabb szintjét érte el szeptemberben. Az okok között kiemelt szerepet foglal el az El Niño éghajlati jelenség thaiföldi betakarításra gyakorolt hatása. Tavaly a franciák egyébként már rekordösszeget, 112 millió eurót költöttek Halloweenkor édességre.