Egész Európában egyre szörnyebb a járványhelyzet

Egész Európában egyre szörnyebb a járványhelyzet

Fertőtlenítés a Kamaraerdei Idősek Otthonában (Fotó: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakorlatilag nincs európai ország, ahol ne romlana drasztikusan a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet. Erre reagálva szinte mindenhol szigorításokat léptetnek életbe, amelyek már-már nagyon hasonlítani kezdenek a tavaszi leszárásokhoz. Magyarországon valamiért nem látszanak jönni a komoly ellenlépések – hiába romlik nálunk népességarányosan szinte leggyorsabban a helyzet.

De nézzük a teljesség igénye nélkül, mivel kell megküzdeniük a többi országban.

Szófiában két hétre bezárnak a szórakozóhelyek, a vezetők arra szólítják fel az egyetemeket, hogy álljanak át online tanításra, a munkavállalók pedig dolgozzanak otthonról. Pedig Bulgáriában nem rosszabb a járványhelyzet, mint nálunk, a napi esetszám 1600 körül van, de már félnek az egészségügy összeomlásától. (Népszava)

Brüsszelben bezárnak a mozik, a színházak, mostantól szabadtéren is viselni kell a maszkot, éjszaka pedig kijárási tilalom van. Az üzeleteknek este nyolckor kell bezárniuk, és csak egy ember mehet vásárolni egy családból. Minden sportlétesítményt bezárnak, uszodákat, edzőtermeket, mindent. Minden sportrendezvényt betiltottak. Az esküvők vendégeinek számát 15 főben maximálták. (Népszava)

Franciaországban egy nap alatt 42 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, és már több mint egymillióan vannak. Ezért a parlament jövő februárig meghosszabbította a rendkívüli állapotot (amit később persze újból meg lehet hosszabbítani). Emanuel Macron államfő felvetette az újbóli karantén lehetőségét. Egy nap alatt majdnem 300-an haltak meg a betegségben, ami egyetlen nap alatt majdnem 100 százalékos növekedést jelent. Franciaországban is éjjeli kijárási tilalom van érvényben. (Infostart)

Ausztriában újabb negatív rekordot döntött a járvány, így újból szigorú korlátozásokról határozott a kormány. Egy nap alatt 3614 új fertőzést észleltek, ami népességarányosan egészen magas érték. A legsúlyosabb Salzburg, Tirol és Voralberg tartományokban a helyzet. Mostantól a magánrendezvényeken zárt térben csak hatan, a szabadban csak 12-en tartózkodhatnak együtt. Ugyanakkor, érdekes módon, a szervezett eseményeken akár ezer ember is összegyűlhet zárt térben is. (Portfolio)