Sok pénzt vesztett egy amerikai elit egyetem a „féktelen antiszemitizmus” miatt

Sok pénzt vesztett egy amerikai elit egyetem a „féktelen antiszemitizmus” miatt

A Pennsylvaniai egyetem egyik kampusza. (Forrás: Wikipédia/Fran Rogers)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

100 millió dolláros adományt vont vissza a Stone Ridge Asset Management a Pennsylvaniai Egyetemtől, miután az egyetem elnöke ambivalens válaszokat adott a kampuszon megjelenő antiszemitizmussal kapcsolatban – írta a BBC.

December 5.-én a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, Elizabeth Magill-t, illetve a Harvard Egyetem és az MIT (Massachusetts Institute of Technology, Massachusettsi Műszaki Egyetem) vezetőit, Claudine Gay-t és Sally Kornbluth-ot kérdezte az amerikai képviselőház az egyetemi kampuszokon megjelenő antiszemitizmusról. Az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta megszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások az amerikai egyetemeken, az ADL felmérése szerint a zsidó egyetemisták 73 százaléka tapasztalt vagy látott antiszemita megnyilvánulást a mostani tanévben. Ezzel párhuzamosan a muszlim-ellenes erőszakos incidensek száma is megnövekedett az USA-ban.

Elise Stefanik New-York-i republikánus képviselő azt kérdezte az egyetemi vezetőktől: „A zsidók kiirtására való felszólítás megszegi (az Önök egyetemeinek) szervezeti kódexét vagy a zaklatásra vonatkozó szabályokat? Igen vagy nem?” A kérdezett egyetemi vezetők nem válaszoltak egyértelműen, különböző módon mondták azt, hogy a „kontextustól” függ. Erre reagálva Ross Stevens, a Stone Ridge Asset Management vezérigazgatója visszavont egy, a Pennsylvaniai egyetemnek ítélt 100 millió dolláros adományt. Stevens úgy nyilatkozott: „egyértelmű okom van arra, hogy visszavonjam a Pennsylvaniai egyetemnek ítélt 100 millió dolláros részvénycsomagot Magill elnök magatartása miatt.” Később Magill bocsánatot kért, Stevens viszont úgy reagált, hogy a Stone Ridge szívesen felülvizsgálná a döntését „ha, és amikor egy új egyetemi elnök lesz hivatalban.”

A meghallgatás után az amerikai képviselőház oktatási és munkaügyi bizottsága bejelentette, hogy hivatalosan is kivizsgálják a Harvardot, a Pennsylvaniai Egyetemet és az MIT-t a kampuszokon megjelenő „féktelen antiszemitizmus” miatt.