Egyhetes munkaszünetet vezet be az orosz kormány a járvány megfékezésére

Egyhetes munkaszünetet vezet be az orosz kormány a járvány megfékezésére

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án (Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt kedden Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes, miközben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Golikova a járvány elleni küzdelem koordinációs tanácsának elnökségi ülésén indítványozta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

A miniszterelnök-helyettes javasolta továbbá, hogy egyes, a munkaszünet után, november 7-én újranyitó objektumokba csakis az oltottságot, vagy a fertőzésből történt felgyógyulást igazoló QR-kóddal, továbbá negatív PCR-teszttel vagy az oltás alóli felmentés igazolásával lehessen belépni. Azt tanácsolta a be nem oltott, nem dolgozó nyugdíjasoknak, hogy vonuljanak önkéntes karanténba.

A munkaadóknak azt javasolta: a nem oltakozott, 60 évesnél idősebb alkalmazottaikat legalább négy hétre irányítsák át távmunkára, hogy alkalmat nyújtsanak számukra a védőoltás beadatására. Indítványozta azt is, hogy a dolgozók kapjanak két pótlólagos szabadnapot a vakcinációra.

A Golikova által javasolt "kényszerintézkedéseket" Mihail Misusztyin miniszterelnök a támogatásáról biztosította. Közölte, hogy szerdán Vlagyimir Putyin elnök elé fogják terjeszteni őket. "Kritikus fontosságúnak" nevezte az oltási kampány ütemének felgyorsítását.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője azt mondta, hogy az esetszám az ország 85 régiója közül 79-ben növekszik. Mihail Murasko egészségügyi miniszter hangsúlyozta a kórházak tehermentesítésének szükségességét, és közölte, hogy a kórházakban jelenleg 255 ezer beteget ápolnak.

A tárcavezető szerint az országban összesen 274 ezer olyan kórházi ágy áll rendelkezésre, amely új koronavírusos fertőzöttek ellátására alkalmas. Murasko Tatárföldet, Baskírföldet, Udmurtföldet, a Perm területet, valamint Orenburg, Ivanovo és Tyumen megyét nevezte meg a legsúlyosabb helyzetben lévő régióként.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a főváros azon 60 év feletti és krónikus beteg lakosainak, akik még nem kapták meg a védőoltást vagy nem estek át az elmúlt fél év alatt az új típusú koronavírus okozta Covid-19-en, október 25-től február 25-ig a lakhelyükön vagy a kertes házukban kell tartózkodniuk. A sétát és a szabad levegőn  sportolást nem korlátozzák a számukra.  

Ugyanerre az időszakra a moszkvai munkaadóknak távmunkára kell átirányítaniuk alkalmazottjaik legkevesebb 30 százalékát és a 60 év feletti összes dolgozójukat. A rendelet nem vonatkozik az oltottakra és az új koronavírusos fertőzésből korábban felépült betegekre, valamint az egészségügy, a hadiipar, az űripar, a nukleáris energetika és más stratégiai ágazatok munkatársaira. A szolgáltató szférában az alkalmazottak átoltottságának december 1-ig el kell érnie a 80 százalékot.  

Szobjanyin ismételten külön felkérte "a nagymamákat és a nagypapákat", hogy adassák be maguknak a vakcinát. Elmondta, hogy a lélegeztetőgépen kezelt betegek 80, és a Covid-19 következtében elhunytak 86 százaléka időskorú ember. Az RBK című gazdasági lap úgy értesült: a moszkvai városvezetés fontolóra vette, hogy oltottsági QR-kódhoz kösse a belépést a tömegesen látogatott létesítményekbe.  

A TASZSZ hírügynökség szerint egyébként Oroszország 85 régiója közül már csak négyben - a Sztavropoli területen, a Nyenyec Autonóm Körzetben,  valamint Ingusföldön és Kalmükföldön - nem rendeltek még el koronavírus  elleni kötelező védőoltást a sok személyes kontaktust igénylő foglalkoztatási kategóriákban. Múlt héten még kilenc ilyen közigazgatási egység volt. 32 régióban, köztük Moszkvában, Moszkva megyében, Szahalin és Tyumeny megyében már bevezették a foglalkoztatás szerinti kötelező védőoltást, de a QR-kódot még nem, vagy csak ajánlott jelleggel.

A Komszomolszkaja Pravda című lap által elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint egyébként az oroszok 79 százaléka elégtelennek ítéli meg az országban bevezetett járványellenes intézkedéseket. 34,5 százalékuk szükségesnek tartaná a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét, mert megítélésük szerint ez az egyetlen módja a járvány megelőzésének. A megkérdezettek 30,7 százaléka az olyan szigorítások bevezetését tartaná üdvösnek, mint a határok lezárása vagy a teljeskörű karantén. A megkérdezettek 13,4 százaléka pedig úgy vélekedett, hogy jobban kellene ösztönözni az oltakozást.

A felmérést a közösségi médiában, ötezer ember bevonásával végeztette el a szerkesztőség. Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 1015-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 225 325-re emelkedett az orosz operatív törzs keddi adatai szerint. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 33 740-nel 8 060 752-re emelkedett. Az esetszámok napi növekménye 0,42 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,4 százalék. A felépültek száma 23 426-tal 7 040 481-re nőtt. Az országban 794 946 aktív esetet tartanak számon. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 201,6 millió, az elmúlt napon pedig 408 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 706 328 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.