Éles lövésekkel oszlatott a rendőrség Minszkben

Éles lövésekkel oszlatott a rendőrség Minszkben

Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelők tüntetésén Minszkben 2020. november 1-jén (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November elsején is tízezrek gyűltek össze Belarusz fővárosában, az Függetlenség térre szervezett, „Nagypapák” menet elnevezésű menetre, hogy újfent demonstráljanak az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka augusztus 9-i „újraválasztása” ellen.

Az orosz TASZSZ hírügynökség tudósítása szerint a belarusz rohamrendőrség keményen oszlatta a tömeget: hang- és füstgránátokkal bontotta kisebb csoportokra a demonstrálókat, az akció során éles lövéseket is leadta a levegőbe. A beszámoló szerint legkevesebb húsz főt vettek őrizetbe vasárnap késő délután, a letartóztatások igen brutálisak voltak. A Szabad Európa Rádió szerint a tüntetés körül a mobiltelefonok térerjét árnyékolják.

A felvonulóknak később sikerült kitörniük a mintegy 300 egyenruhás felállította, őket körülkeríteni akaró kordonok közül. Ekkor állítólag nem történtek attrocitások a felek között.

Egy nappal korábban több tucat személy vettek őrizetbe, amikor több száz nő ugyancsak Lukasenka ellen menetelt. A november elseji demonstráció egybe esett a szovjet időszakban több tízezer kivégzett – és a Minszk külterületén, Kurapatyban eltemetett áldozatok – elleni felvonulással. Az 1988-ban felfedezett tömegsírokba többek között az 1946-ig működő, rendőri és titkosszolgálati feladatokat is végző hírhedt NKVD által kivégzetteket is hatoltak el. Az áldozatok számát 30 és 250 ezer közé teszik.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta lényegében folyamatosan tüntet. A voksoláson Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta, ám ezt a helyi ellenzék és az Európai Unió sem ismeri el.