Életmentés közben lelte halálát az orosz miniszter

Életmentés közben lelte halálát az orosz miniszter

Jevgenyij Zinyicsev (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szolgálatteljesítés közben, egy sarkkörön túli tárcaközi katasztrófavédelmi gyakorlaton életét vesztette szerdán Jevgenyij Zinyicsev, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője. A tárca közleménye szerint Zinyicsev életmentés közben halt meg. A miniszter Alekszandr Usszal, a Krasznojarszki terület vezetőjével Norilszkban keresett fel egy új tűzoltó egységet, amelynek a tervek szerint az év végén kellett volna szolgálatba lépnie.

Margarita Szimonyjan, az RT állami médiakonglomerátum főszerkesztője Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Zinyicsev a gyakorlatról oktatófilmet készítő forgatócsoport egyik tagjának életét akarta megmenteni. Az operatőr Szimonyjan szerint megcsúszott egy meredély szélén és a vízbe zuhant. A miniszter, aki utána ugrott, halálra zúzta magát egy kiálló kőben.

Az operatőr - akiről később kiderült, hogy valójában Alekszandr Melnyik Nyika-(Niké-)díjas filmrendező és forgatókönyvíró volt - életét nem sikerült megmenteni. Melnyik a Rosszija 24 hírtelevízió szerint helyszíneket keresett új dokumentumfilmjéhez, amelynek témája a sarkkörön túli területek hasznosítása és az északi hajózási útvonal beindítása lett volna.

Az RBK című gazdasági napilap szerint a baleset a Kitabo-Oren vízesésnél történt, a putoranai természetvédelmi terület nyugati részén. A lap úgy tudja, hogy a miniszter reggel ötkor repült el Norilszkból és körülbelül hét órakor halt meg. A Szibéria életéről tudósító Tajga.info (tayga.info) hírportál szerint a tragédia a Lama-tónál, Norilszktól 120 kilométerre történt.

Vlagyimir Putyin elnök együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, "pótolhatatlan személyes veszteségnek" nevezve Zinyicsev tragédiáját. Részvétét nyilvánította az orosz politikai és közélet számos más képviselője is. A miniszter feladatkörét ügyvezetői minőségben eddigi helyettese, Alekszandr Csuprijan tölti be. Zinyicsev 55 éves volt. 2018 májusa óta vezette a rendkívüli helyzetek minisztériumát és ekkor lett tagja az orosz Biztonsági Tanácsnak is.

Jevgenyij Zinyicsev 1987-től szolgált az Állambiztonsági Bizottságnál (KGB), majd a Szovjetunió összeomlása után a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) került át. 2006 és 2015 között Putyin személyes adjutánsa volt. 2015 júniusában Kalinyingrád megye FSZB-parancsnokságának vezetője lett, egy évvel később pedig a régió megbízott kormányzója. Két és fél hónappal később az FSZB igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

2018 májusától lett tagja Dmitrij Medvegyev kormányának, a rendkívüli helyzetek minisztériumának élén Vlagyimir Pucskovot váltotta, aki a kemerovói Zimnyaja Visnya bevásárlóközpontban keletkezett tűzvész miatt mondott le. A tragédiának legkevesebb 60 halálos áldozata volt, a legtöbben közülük gyerekek. (MTI)