Elhunyt a beteg, aki kétszer kapta el a koronavírust

Elhunyt a beteg, aki kétszer kapta el a koronavírust

Koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy holland nő a koronavírus-járvány első olyan áldozata a világon, aki bizonyítottan újrafertőződött a kórokozóval – írja 24. hu a Metro hírére hivatkozva. A cikk szerint a 9 éves beteg ritka daganatos megbetegedésben szenvedett, és három héttel azt követően hunyt el, hogy másodszor is megfertőződött.

A nőt már az év korábbi szakaszában is intenzív osztályra kellett szállítani, mert magas láza volt és erősen köhögött. Ekkor pozitív lett a koronavírus-tesztje, de öt nappal később kiengedték a kórházból, mert javult az állapota. Olyannyira, hogy két hónappal később az orvosok döntésének értelmében folytathatta a kemoterápiás kezelést, ám alig két nappal azután, hogy újrakezdték a gyógyítását, ismét belázasodott és légzési nehézségei voltak. Ekkor tesztelték koronavírusra, és az eredmény megint pozitív lett.

Az esetet az Oxford University publikálta részleteiben, ebből kiderül, hogy a nő állapota a nyolcadik napon kezdett rohamosan romlani, és két héttel később meghalt. A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a második fertőzés már súlyosabb volt, mint az első.

Jól dokumentált újrafertőződés nem először fordul elő, de ez az első eset, hogy valaki újrafertőződést követően hunyt el a betegségben.

A napokban ugyancsak egy újrafertőzödésről adott hírt a BBC, amelynek szintén az a jellemzője, hogy másodjára súlyosabbnak tűnik a betegség lefolyása. A Lancet folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy amerikai férfi kapta el másodjára a fertőzést, és ez alkalommal ráadásul kórházba is került. A 25 éves nevadai férfi nem tartozott a rizikócsoportba, és nem volt semmilyen ismert egészségügyi problémája. Először márciusban tapasztalt tüneteket, majd áprilisban pozitív lett a tesztje, a tünetek azonban elmúltak, és májusban két negatív tesztet produkált, azaz meggyógyult.

Május végén jelentkeztek újra a tünetek, ezúttal belázasodott, légzési problémái is lettek, így kórházba került. Az orvosok a vírusok genetikai kódjaiból arra következtettek, hogy a férfi valóban kétszer kapta el a fertőzést, és nem csak arról van szó, hogy az első fertőzése újult ki.

Ez egyben azt jelenti, hogy ha valaki át is esik a koronavírus-fertőzésen, még nem lehet biztos abban, hogy immunis a vírusra, bár tudósok szerint az újrafertőződéses esetek meglehetősen ritkák.