Ellenzik az erdélyi Magyarnádas lakói, hogy a falu temetője fölé épüljön az észak-erdélyi autópálya viaduktja

Ellenzik az erdélyi Magyarnádas lakói, hogy a falu temetője fölé épüljön az észak-erdélyi autópálya viaduktja

Magyarnádas látképe (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben tiltakoznak az erdélyi Magyarnádas (Nadaselu) lakói, hogy a falu temetője fölé épüljön az észak-erdélyi autópálya egyik viaduktja – írta hétfőn a Monitorul de Cluj román lap.

A magyarok által is lakott Kolozs megyei településen élők kifogásolják, hogy a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) úgy módosítja a sztráda korábbi nyomvonalát, hogy egy viadukt átszelné a temetőt vagy fölötte haladna – idézi nyílt levelüket internetes oldalán a lap.

A több mint 200 helybéli által aláírt nyílt levélben kérik a CNAIR-t, álljon el a tervtől. A petíciót a román kormányhoz, a Nép Ügyvédjéhez, a Kolozs megyei prefektúrához és önkormányzathoz, a községközpont, Magyargorbó önkormányzatához és az ortodox egyházmegyéhez is eljuttatták. Petíciójukban azt írják, a módosított nyomvonal házaiktól is csak pár száz méterre haladna. Kifogásolják, hogy a CNAIR azután változtat, hogy az építési munkálatokhoz korábban több hektár mezőgazdasági területet sajátítottak ki és tettek tönkre, a többi közt a falu gyümölcsöseit és ivóvízforrásait is – írta a Monitorul de Cluj.

Felróják, hogy az országos társaság nem tájékoztatta a falu közösségét a módosításról. Hangsúlyozzák: nem tagadják a sztráda szükségességét, de kérik az illetékeseket, találjanak más megoldást a viadukt megépítésére. A jelenlegi környezetvédelmi szempontból is kifogásolható zaj- és légszennyezésnek teszi ki a település lakóit – írják.

A tiltakozók a kolozsvári ortodox egyházmegye vezetőségéhez is kérdést intéznek: „ezután hova temessük a halottainkat?” – idézi levelüket a lap. Kérik, hogy az eredeti nyomvonalon folytatódjon a munka, ne érintse a temetőt, és tájékoztassák őket annak menetéről, veszélyeiről.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerint a Magyarnádast a Szilágy megyei Magyarzsomborral (Zimbor) összekötő 30 kilométeres szakasz az észak-erdélyi autópálya legnehezebb része a földcsuszamlásveszély miatt. Az Economedia.ro gazdasági portál korábban azt írta, a CNAIR épp emiatt döntött úgy, hogy Magyarnádasnál 1,2 kilométeres, Pusztatopánál (Topa Mica) kétkilométeres viaduktot épít a kritikus részek elkerülésére.

A közbeszerzést augusztusban írták ki, eszerint a beruházást az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszíroznák, mintegy egymilliárd lejből valósulna meg 27 hónap alatt. Az ütemterv már most nem tartható, szeptember végén eredményhirdetés helyett felfüggesztették a licitet. A Magyarnádas-Magyarzsombor sztrádaszakasz 60 százalékban készült el, 2025 júliusára kell befejezni, de az Economedia információi szerint a két viadukt nélkül nem adható át a beruházás.

(MTI)