Előveszik Joe Biden fiát, vizsgálatot indítanának vitatott ukrán üzleti szerepvállalása miatt

Előveszik Joe Biden fiát, vizsgálatot indítanának vitatott ukrán üzleti szerepvállalása miatt

Barack Obama korábbi elnök Joe Biden és Hunter Biden társaságában (Fotó: Facebook/Barack Obama hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnt, elülhet a dolog, és Joe Biden fellélegezhet, ám a volt demokrata alelnök előválasztási előretörésével összhangban a szenátus republikánusai ismét elővették a fia, Hunter Biden vitatott ukrán üzleti szerepvállalásának kérdését. Mi több, nem csak elővették, de úgy néz ki, a szenátusban – ahol 53:47 arányban többségben vannak a republikánusok – vizsgálat is indul az ügyben – számolt be az ügyről az amerikai Rolling Stone magazin.

Hunter Biden még apja aktív alelnöki időszakában, 2014 áprilisától egészen 2019 áprilisáig felügyelőbizottsági tag volt egy ukrán energetikai cégben, a Burismában, ami ellen egyébként az Obama adminisztráció több tisztségviselője is aggodalmát fejezte ki, mindhiába.

A ciprusi Limaszolban bejegyzett, kijevi székhelyű céget még Mikola Zlocsevszkij oligarcha alapította 2002-ben. A vállalat Ukrajna egyik legnagyobb magánkézben lévő, kizárólag belső piacra dolgozó gázkitermelő társasága; lelőhelyeire Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2003–2004-ben, majd később – a 2014-ben megbukó – Viktor Janukovics idején szerzett koncessziókat. Zlocsevszkij közben egészen a miniszterségig jutott, 2010–2012 között a környezetvédelmi tárcát vitte az Azarov-kormányban.

A Burisma és tulajdonosa ellen Janukovics bukása után, pont akkor kezdtek el több helyen is vizsgálódni, amikor Hunter Biden a vállalat igazgatótanácsának jogi kérdésekkel foglalkozó tagjaként beült a felügyelőbizottságba. Miközben az akkori alelnök fia havi 50 ezer dollárt kapott munkájáért, Zlocsevszkij ellen több bűnvádi eljárás is indult pénzmosás és törvénytelen vagyonosodás címén. Ezek elől az oligarcha külföldre távozott. Az ügyészség körözést adott ki ellene, azonban 2017-ben lezárták a cég és Zlocsevszkij ellen folytatott vizsgálatokat. A cég végül több lépcsőben, összesen mintegy 9,3 millió dollárt fizetett be az ukrán államkasszába adóelkerülés címen.

Közben a fiatal Biden ügye volt egyébként az, ami miatt a demokraták megpróbálták elmozdítani Donald Trumpot. Az impeachment eljárást ugyanis amiatt kezdeményezték, mert Trump – Hunter Biden miatt – igen erélyesen próbált meg „hatni” az új ukrán államfőre, Volodimir Zelenszkijre korrupciós vizsgálati vonalon. Az elnök az ukrán kollégájával folytatott telefonbeszélgetés szerint egy, a washingtoni törvényhozás által már megítélt, folyósítandó katonai támogatás átutalása mellett szerette volna elérni, hogy az egykori alelnök fia ellen kezdjenek el nyomozni az ukrán hatóságok.

A volt alelnök és a demokratikus szocialista - ketten maradtak versenyben a demokratáknál | Magyar Hang

A volt alelnök vagy a demokratikus szocialista – azaz Joe Biden vagy Bernie Sanders. Kettejük közül kerülhet ki Donald Trump kihívója.

Az impeachment aztán elég hamar elhasalt, s így – ahogy nemrég írtuk – közvetve Bidenre éghet ennek sikertelensége, ami nem jó előjel az elnökségért folyó csatározásokra nézve. A jóslat pedig elég hamar valósággá válhat. A republikánus többségű szenátus ugyanis első körben megvizsgálná a Burismát az Egyesült Államokban képviselő céget, a Blue Star Holdings társaságot, illetve beidézné meghallgatásra az annak egykor dolgozó, korábbi ukrán diplomatát, Andrij Telizsenkót. A bizottság a Biden alelnöki ideje alatti esetleges összeférhetetlenséget venné górcső alá.

A felmelegített ügy érdekessége, hogy a mérleg nyelve ezúttal is a utahi szenátor, Mitt Romney. Emlékezetes, Barack Obama 2012-es republikánus kihívója, aki – ahogy arról mi is írtunk – alig egy hónapja érzelmes jelenetek közepette jelezte, nem tudna tükörbe nézni, ha a Trump ellen indított eljárásban (impeachment) az elnök felmentésére szavazna, ezért, noha azonos politikai alakulathoz tartoznak, de az elítélésére voksol. Így Romney lett az első olyan szenátor, aki a saját pártjába tartozó elnök ellen szavazott.

Romney most újra középpontba került, Biden-ügyben ugyanis még csütörtökön arról beszélt, a meghallgatás és a lehetséges vizsgálat ellen fog szavazni a szenátus nemzetbiztonsági bizottságában, mivel azt egyértelmű politikai indíttatásból, azaz Joe Biden megnövekedett elnökjelölti esélyei miatt melegítették most fel. Akkor még azt is hozzátette, szerinte egy politikailag el nem kötelezett testületnek kellene feltárnia és kivizsgálnia a dolgot.

Legyetek Mitt Romney-k! | Magyar Hang

Jól tettük, hogy a párthűség helyett a lelkiismeretünkre hallgattunk. Jól tettük, amikor nem engedtünk a szirénhangoknak.

Aztán pénteken már ennek ellenkezőjéről nyilatkozott. Hogy vajon nyomást gyakorolt-e rá pártja, vagy hirtelen előjött belőle a pártkatona, nem tudni, viszont – miként arról a Politico is írt – szóvivőjén, Liz Johnsonon keresztül már azt jelezte: nem gátolja a szenátusi meghallgatást obstrukciójával. Elsősorban azért, mert a bizottság elnöke, Ron Johnson wisconsini republikánus szenátor ígéretet tett rá, hogy a meghallgatások zárt ülésen történnek majd, és nem válnak bazári mutatvánnyá.

A demokraták közeli sajtó egyértelműen politikai indíttatásról ír, azaz, az egészet azért vették elő, mert Biden a szuperkedd után – beelőzve még Bernie Sanderst is – a demokraták elnökjelölt esélyesévé lépett elő. Ron Johnson ugyan leszögezte, az ügynek semmi köze Biden feltöréséhez, ám azt azért azt megjegyezte: „Ha demokrata szavazó lennék, akkor mielőtt leadom a végső voksolok, örülnék, ha erre a kérdésre megnyugtató és kielégítő választ kapnék.”

Hunter Bidennek egyébként nem ez az egy kellemetlen ügye van. Az NBC News nemrég arról jelentett, hogy a volt alelnök fia ügyvédi tanácsokat adott egy romániai üzletembernek, akit telekspekulációs és korrupciós ügyek miatt később jogerősen el is ítéltek. Eközben apja, amerikai alelnökként épp reformokat sürgetett Romániában azért, hogy legyőzzék a korrupciót.

Közismert román bűnözőnek adott tanácsot az amerikai alelnök fia | Magyar Hang

Egyre furcsább dolgok derülnek ki a volt amerikai alelnök, Joe Biden ügyvéd fiának romániai ügyleteiről. Az NBC News szerint Hunter Biden ügyvédi tanácsokat adott egy romániai üzletembernek, akit telekspekulációs és korrupciós ügyek miatt később jogerősen el is ítéltek. Eközben apja, amerikai alelnökként épp reformokat sürgetett Romániában azért, hogy legyőzzék a korrupciót.