Irán még nagyobb csapással fenyeget, ha Izrael megtorolja az éjszakai támadást

Irán még nagyobb csapással fenyeget, ha Izrael megtorolja az éjszakai támadást

Irániak ünnepelnek Teheránban 2024. április 14-én hajnalban, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Sokkal erősebb válaszunk lesz a szombat éjszakai katonai akciónál, ha Izrael válaszcsapást mér Iránra – erről beszélt a Mohammed Bagheri, a perzsa állam fegyveres erőinek vezetője az állami televízióban a Times of Israel szerint. Mint írtunk róla, Irán éjszaka mintegy 300 drónt és rakétát indított Izrael ellen, ám ezek 99 százalékát sikerült megsemmisíteni. A perzsa állam amiatt támadt, mert az izraeliek múlt hét csütörtökön Szíriában végeztek a Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetőjével. 

Irán Washingtont is figyelmeztette: ha bármilyen izraeli válaszcsapást támogatnak, akkor amerikai támaszpontok válhatnak célponttá. Sajtóbeszámolók szerint Joe Biden amerikai elnök azt mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államok semmilyen Iránra mért ellencsapást nem támogat.

Az Izraelre tavaly ősszel rátámadó és azóta is az országgal háborúban álló Hamász is megszólalt az iráni csapás ügyében, szerintük a perzsa állam „természetes jogával élt” és „megérdemelt választ” adott. Eközben az izraeli külföldi biztonsági szolgálat, a Moszad azt jelezte: a Hamász elutasította Izrael október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokat palesztin biztonsági foglyokra kicserélő és fegyverszüneti javaslatát.

Jelen állás szerint úgy tűnik, Izrael egyelőre nem vár újabb, azonnali támadást Irán felől, ugyanis vasárnap reggel hét órás zárlat után megnyitotta légterét az éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után a reptéri hatóságjelentése szerint. A légiközlekedési hatóság közleménye szerint a kiesés miatt változások várhatóak a menetrendben – számolt be róla az MTI.

Címkék: Izrael, Irán