Erőink végén járunk – megrázó videó egy romániai kórházból

Erőink végén járunk – megrázó videó egy romániai kórházból

A bukaresti Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet a koronavírus idején (Fotó: recorder.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetek óta a kapacitása maximumán dolgozik a kórház, elfáradt és kimerült a személyzet, de folyamatosan érkeznek az új betegek – ez a helyzet egy bukaresti kórházban, ahova bejutott recorder.ro stábja.

Romániában a napokban több új koronavírus fertőzést regisztráltak, mint a járvány áprilisi tetőpontján – két napja még 698 új esetet jegyeztek fel, ma már „csak” 413-at. Keleti szomszédunknál eddig 32 948 bizonyított fertőzésről tudnak, a Covid 19-cel összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig 1 901. 

Románia egyik legrégebbi kórházába, a bukaresti Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézetbe kaptak forgatási engedélyt a bukaresti kollégák – mi hiába próbálkozunk Magyarországon, választ sem kapunk kérdéseinkre. A cikk egyik szerzője, Andrei Udisteanu lapunknak elmondta: régóta keresték a kórházakat, míg végül a bukaresti intézet engedte be az operatőrüket, az úgynevezett vörös zónába. Természetesen neki is be kellett öltöznie ugyanúgy, mint az ápolóknak, és a forgatás előtt be kellett mutatnia egy friss negatív koronavírus-tesztet.

Az interjúkat a kórházban, de a vörös zónán kívül rögzítették – az egész stábot előtte letesztelték. Egy napot töltöttek velük, ezen a napon mind az ötven kórtermi ágy foglalt volt, és az intenzív osztályon is csak akkor volt üres ágy pár percig, amikor a halottakat elszállították a teremből. 

Az orvosok a videóban arról beszélnek, hogy a koronavírusos betegeket kezelő részleg a kapacitása felső határán üzemel pár hete és minden nap jönnek új esetek. A személyzet hónapok óta szabadság és pihenőnapok nélkül dolgozik, és ez nem mehet a végtelenségig – egyre fáradtabbak, de nincs kivel leváltani őket.

Az intenzív részlegen négy órát bír egy dolgozó beöltözve, a nagy hajtás és intenzív koncentráció miatt ennyi idő alatt dehidratálódik és teleizzadja a védőfelszerelését – légkondicionálás ugyanis nincs és a bukaresti nyár nagyon forró. Van egy külföldi betegük is, aki sem románul, sem angolul nem beszél, ezért bevittek egy okostelefont a kórtermébe, amit onnan nem hozhatnak ki – netes fordítóprogrammal kommunikálnak a beteggel.

Az egészségügyi személyzet szerint a kórházba került vírustagadók okozzák a legtöbb problémát – nem veszik komolyan a fertőzést, sőt néha elszöknek az intézetből. 

A járvány Romániában négy hónapja tart és egyelőre nem látszik a vége.

Itthon – a vasárnap bejelentett szabályok alapján – Románia sárga besorolású országnak számít. Ez azt jelenti, hogy aki onnan érkezik Magyarországra – akár magyar, akár külföldi állampolgár – a határon átesik egy egészségügyi vizsgálaton és két hétre karanténba kell vonulnia. Ez alól akkor mentesülhet, ha van friss negatív koronavírus-tesztje. A karantén alatt, ha elvégeznek rajta egy tesztet és negatív lesz, akkor „szabadulhat”, vagyis nem kell bezárva maradnia. A teszt költségét még ebben a hónapban az állam állja, utána azonban fizetni kell érte.