Politico: Tusk azt mondta, marad a Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban

Politico: Tusk azt mondta, marad a Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is felfüggesztve marad a magyar kormánypárt, a Fidesz tagsága európai parlamenti pártcsaládjában, az Európai Néppártban (EPP) – ezt a Politico értesülése szerint Donald Tusk, a Néppárt elnöke mondta szerdán az EPP európai parlamenti képviselőivel folytatott egyeztetésen.

A Fidesz néppárti tagságát múlt év márciusában függesztették fel, amit a Néppárt a magyar jogállamisággal kapcsolatos aggályokkal indokolt.

A Politicónak egy képviselő azt mondta: Tusk úgy nyilatkozott, hogy semmi nem változott Budapesten, ezért érvényben marad a Fidesz felfüggesztése. Ezt egy másik meg nem nevezett képviselő is megerősítette, de azt is hozzátette, nem lehet tudni, milyen hosszú távra szól a felfüggesztés.

A Politico szerint Tusk azután döntött így, hogy konzultált az EPP tagpártjaival és a Bölcsek Tanácsával, akik a pártcsalád megbízásából vizsgálatot folytattak és jelentést készítettek a magyarországi helyzetről.

Korábban a Portfólió írt arról, hogy mivel nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt „három bölcs” között, ezért nem nyújtották még be a vizsgálatukról szóló jelentést a párt elnökségének, így várhatóan nem is lesz döntés a Fidesz néppárti tagságáról a február eleji kongresszuson. Az EPP vezérkarának kongresszusával megegyező két napon, február 3-án és 4-én, Rómában „Isten, becsület, nemzet: Ronald Reagan elnök, II. János Pál pápa és a nemzeti szuverenitás” címmel rendeznek egy konzervatív konferenciát, amin az egyik „húzónév” és fő felszólaló Orbán Viktor lesz.