Orbán Viktor: Hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad

Orbán Viktor: Hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön az MTI tudósítása szerint, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, azonban a bizottsági megközelítés nem változott.

A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére - emelte ki a miniszterelnök.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön arról beszélt, hogy szerinte óvatos optimizmusra ad okot Ursula von der Leyen az új migrációs paktumról szóló szerdai sajtótájékoztatója, de a politikus felhívta a figyelmet, hogy a több mint 300 oldalas dokumentum részletes elemzése még hátravan.

Hidvéghi Balázs kiemelte, hogy a sajtótájékoztatón ismertetett pontokban elmozdulás érezhető a „Juncker-féle” megközelítéshez képest. Hangsúlyosan jelent meg a külső határok védelme és a kibocsátó országok segítése, valamint kimondták, hogy nem lesz kötelező szétosztás, helyette más feladatokkal is lehet szolidaritást vállalni – mondta. Közölte: Magyarország hozzájárul az európai szolidaritáshoz, amikor az EU külső határait védi.