Tovább szigorít Orbán víruslaboratóriuma

Tovább szigorít Orbán víruslaboratóriuma

Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban az emberek Bécsben 2020. december 4-én, amikor megkezdődik a tömeges tesztelés az osztrák fővárosban (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korlátozások legalább február 7-ig hatályban maradnak, és további szigorító intézkedéseket vezetnek be Ausztriában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár egy vasárnapi sajtókonferencián jelentette be, hogy meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatti lezárásokat február 7-ig, és ezek feloldását várhatóan lépésenként, február 8-ától kezdik meg – írja a Reuters híradása alapján a Hvg.hu.

Rossz hírt közölt Kurz a turizmus vagy a gasztronómia szereplői számára is, ezek az ágazatok ugyanis még februárban sem fognak tudni újraindulni.

Az új korlátozások szerint már nem egy, hanem két méteres távolságtartást kérnek mindenhol, ahol csak lehetséges, és nem szövet, hanem FFP2 maszkokat kötelező viselni a tömegközlekedésben és a boltokban. Emellett azt kérik a lakosoktól, hogy aki csak tud, dolgozzon otthonról.

A korlátozások célja, hogy napi 700 alá szorítsák az új megbetegedések számát, vasárnap több mint 1250 új koronavírus-esetet jelentettek Ausztriában.

A 8,9 milliós országban már most is csak a létfontosságú boltok tartanak nyitva. Eddig 390 ezer koronavírus-fertőzést regisztráltak az országban, és csaknem 7000 halálesetet. 

A kancellár közölte, tisztában van vele, hogy a szabályozások népszerűtlenek, de szükség van rájuk, mert náluk is megjelent a koronavírus új mutációja, amely 50-70 százalékkal gyorsabban terjed.

Reményei szerint nyáron térhetnek vissza a teljes normalitáshoz. Mint hozzátette, az egészségügyi rendszer túlterhelésének kockázata akkor kerülhető el, ha az összes 65 évnél idősebb személy megkapja az oltást.