Manfred Weber: A Fidesz eltávolodott a Néppárt kereszténydemokrata értékeitől

Manfred Weber: A Fidesz eltávolodott a Néppárt kereszténydemokrata értékeitől

Manfred Weber (Fotó: Reuters/Michael Dalder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán Brüsszelben az MTI tudósítása szerint.

Manfred Weber nemzetközi újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az EPP európai parlamenti (EP) frakciója alapszabály-módosításának nagyarányú elfogadása megmutatta, hogy a Fidesz elszigetelődött a pártcsaládon belül.

A frakcióvezető sajnálatát fejezte ki, hogy a pártcsoport nem volt képest kezelni a kialakult helyzetet, nem volt képes megőrizni egységét. Kiemelte, „hídépítőként” mindig az egység megőrzésén és azon dolgozott, hogy közelítse az eltérő álláspontokat. Véleménye szerint azonban a másik oldalon nem állt senki, aki fogadta volna a hídépítők jószándékát.

Weber hozzátette, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, az igazságszolgáltatás, valamint a jogállamiság és médiaszabadság magyarországi helyzete körül kialakult feszültség, valamint Orbán Viktor miniszterelnök „provokatív kijelentései” megmutatták, hogy nem lehetséges az álláspontok közelítése.

A Hvg beszámolója szerint Weber hozzátette: „a döntést a Fidesz kilépéséről Budapesten hozták meg, és mi ezt tiszteletben tartjuk”. Megemlítette az akadémiai szabadság ügyét is. Kiemelte, hogy a tavalyi évben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vitában különösen nagyok voltak a távolságok.