Ezzel a maszkkal könnyedén megállítanánk a járványt: világít, ha vírust észlel

Ezzel a maszkkal könnyedén megállítanánk a járványt: világít, ha vírust észlel

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Harvard Egyetem kutatói az elmúlt években egy különleges maszkon dolgoztak, amely az anyagának köszönhetően képes felismerni bizonyos vírusokat, így a koronavírus-járvány elleni védekezést is segítheti – írja a South China Morning Post.

A kutatócsoport elsőként egy olyan érzékelőt alkotott meg, amely az Ebola-vírust ismerte fel, később a Zika kiszűrésére is alkalmassá tették, a jelenlegi veszélyhelyzetben pedig a koronavírusra érzékeny anyag kidolgozásába fogtak. Az eredmény egy olyan maszk lett, amely világítani kezd, ha a vírus jelenlétét érzékeli. Ha a különleges anyagból készült védőeszköz sikeresnek bizonyul a további tesztek során, akkor komoly segítséget nyújthat a fertőzöttek kiszűrésében.

Jim Collins, a kutatás vezetője szerint a maszkot akár a reptereken, akár a zárt terű munkahelyeken is alkalmazni lehetne, de az orvosoknak is segítséget nyújthatna abban, hogy azonnal megállapítsák egy páciensről, hogy fertőzött-e, vagy sem. Ez különösen azokban az országokban lehet nagy segítség, ahol nincs meg a megfelelő laboratóriumi kapacitás a tömeges teszteléshez.

Collins elmondta ugyanakkor, hogy egyelőre még a kutatás nagyon korai fázisában vannak, a csapata az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a szenzorok felismerjék a vírust a szájból kiáramló nyálcseppekben. És egyelőre még vizsgálják azt is, csak a maszk belsejébe tegyenek-e szenzorokat, vagy a külső részére is, így a kívülről érkező vírust is felismerné az eszköz. A valós szituációban történő tesztelés így még messze van, de amint erre is lehetőség lesz, és sikeresnek bizonyul a maszk, úgy egy olcsó, és megbízható eszköz áll majd rendelkezésünkre a kórokozó elleni védelemben. A kutatók reményei szerint nyár végére elindulhat a különleges maszk tömeggyártása.