Törökországban találkozhat az orosz és az ukrán külügyminiszter

Törökországban találkozhat az orosz és az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amikor megérkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására 2022. február 21-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország elfogadta, hogy Törökországban tárgyaljanak Ukrajnával – írja az Ukrajinszka Pravda. A lap idézi Oroszország genfi ENSZ-nagykövetét, Gennagyij Gatilovot, aki üdvözölte Törökország kezdeményezését, hogy külügyminiszteri találkozót szerveznének Oroszország és Ukrajna között.

„Moszkva elfogadható ötletnek tartja, hogy Törökország tető alá hozza Oroszország és Ukrajna külügyminisztereinek találkozóját az antalyai diplomáciai fórumon” – mondta Gatilov.

Mevlüt Cavusoglu török ​​külügyminiszter pénteken azt javasolta, hogy Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba orosz és ukrán külügyminiszter a március 11 és 13 között megrendezésre kerülő antalyai fórumon találkozzanak. Cavusoglu jelezte is, Lavrov megerősítette részvételét a fórumon.

A török külügyminiszter azt is megjegyezte, Törökország nem zárta le légterét az orosz gépek előtt. A múlt héten Lavrov nem tudott Genfbe repülni, hogy részt vegyen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén a szankciókkal kapcsolatos új utazási követelmények miatt.

A két ország közötti tárgyalások harmadik fordulóját a hétvégére tervezik, az egyeztetéseken eddig nem sikerült áttörést elérni. A második találkozón annyiban sikerült megegyezni, hogy humanitárius folyosókat nyitnak, hogy a civilek elmenekülhessenek a harcok elől.