Finnország kerítést építene az orosz határon

Finnország kerítést építene az orosz határon

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök a lehetséges NATO-csatlakozásról egyeztetett Stockholmban 2022. április 13-án. Erőpróba (Fotó: Reuters/Ninni Andersson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finnország új határkerítést tervez építeni Oroszországgal közös határának egyes szakaszain Oroszország ukrajnai hadműveletének nyomán – közölte pénteken a finn kormány.

A finn vezetés csütörtökön nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú – gyéren lakott – közös határ mentén. Az új szabályozást a lehető leghamarabb hatályba léptetnék, mert Helsinki attól tart, hogy Moszkva migránsokat alkalmazhat politikai nyomásgyakorlási eszközként.

Finnország – akárcsak Svédország – már korábban benyújtotta kérelmét, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz, emiatt úgynevezett hibrid megtorló intézkedésektől, például kibertámadásoktól és más, nem katonai jellegű destabilizáló akcióktól tartanak. – A törvényjavaslat a határőrség műveleti képességeinek javítását szolgálja a hibrid fenyegetésekkel szemben – közölte Anne Ihannus, a finn belügyminisztérium egyik tanácsadója.

Az észak-európai ország határát jelenleg alacsony palánkkerítés biztosítja, amely csak arra szolgál, hogy a haszonállatok ne kóboroljanak a határ túloldalára. – Most masszív kerítést tervezünk, amely igazi akadályként fog szolgálni – ismertette Sanna Palo, a finn határőrség jogi ügyeinek igazgatója. Minden valószínűség szerint a kerítés nem fogja lefedni a keleti határ teljes hosszát, csak a legfontosabbnak minősített térségeket.

A kormányzati javaslat szerint egy esetleges migránsáradat megindulása esetén a menedékkérőket bizonyos határszakaszokra összpontosítanák. Ezeket a pontokat a belügyminisztérium szerint majd későbbi időpontban határoznák meg.

(MTI)