Finnországban is megjelent a mutáns koronavírus

Finnországban is megjelent a mutáns koronavírus

A Szívünk kamrája nevet viselő, két külön bejárattal rendelkezõ plexivel leválasztott teremben ülõ beteg (b2) biztonságos körülmények között találkozik a hozzátartozóival Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2020. december 25-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vihartempóban terjed a kontinensen az először az Egyesült Királyságban, majd Dél-Afrikában kimutatott, a korábbi változatnál 70 százalékkal fertőzőképesebb koronavírustörzs. Legutóbb Finnországban fedezték fel, számol be a HVG.

A Helsinki Egyetem kórházának kutató orvosi bejelentették, hogy három, az országba visszatérő beteg szervezetében is kimutatták a mutánst, kettőnél a brit, egynél a dél-afrikai változatot. A fertőzöttek a jelentések szerint viszonylag jól vannak.

Finnországban a Nagy-Britanniából hazatérők számára tesztelést és karantént javasolnak, akkor is, ha tünetmentesek. A gyorsabban terjedő koronavírus-mutáns már legalább tíz országban megjelent. Arról egyelőre nem tudni, hogy Magyarországra behurcolták-e, bár ez előbb-utóbb minden valószínűség szerint be fog következni.

Egyelőre az sem ismert, hogy a mutáns vírus ellen ugyanolyan hatékonyak-e a vakcinák. A szakértők többsége ezt nagyon valószínűnek tartja. A BioNTech elnöke azt nyilatkozta, hogy ha esetleg mégsem, akkor hat hét alatt adaptálni tudják az oltóanyagot. Ugyanakkor kérdéses, hogy ebben az esetben a megváltoztatott vakcina tesztelését újra a nulláról kell-e kezdeni, ami újabb sok hónapos csúszást eredményezhet.