Gerhard Schrödertől azt követelik, mondjon le az orosz cégeknél betöltött tisztségeiről

Gerhard Schrödertől azt követelik, mondjon le az orosz cégeknél betöltött tisztségeiről

Gerhard Schröder, korábbi német kancellár és az Északi Áramlat II. földgázvezetéket tervező, építő és üzemeltető konzorcium igazgatóságának elnöke a Bundestag gazdasági és energiaügyi bizottságának az Északi Áramlat II. földgázvezetékről tartott nyilvános meghallgatása előtt Berlinben 2020. július 1-jén.
MTI/EPA/Omer Messinger

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Reuters jelentése szerint Gerhard Schröder volt német kancellárra nyomás nehezedik orosz cégekkel való kapcsolatai miatt. Három másik ex-európai vezető lemondott igazgatósági szerepéről.

Schröder, aki 1998 és 2005 között volt német kancellár, a Rosznyefty orosz olajipari óriás igazgatótanácsának tagja és az Északi Áramlat 2 csővezeték építéséért felelős társaság részvényesi bizottságának elnöke. A Gazprom orosz gázipari óriáscég igazgatótanácsába is jelölték.

Csütörtökön egy LinkedIn-bejegyzésben Schröder óva intett attól, hogy Európa és Oroszország megszakítsa kapcsolatait. Mint írta: sok hiba történt – mindkét oldalon. De Oroszország biztonsági érdekei sem indokolják a katonai eszközök alkalmazását.

Ez azután történt, hogy három másik európai vezető bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója ellen tiltakozva távoznak az orosz cégek igazgatótanácsából.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök kilépett a Delimobil autómegosztó szolgáltatásból, Esko Aho volt finn miniszterelnök pedig a Sberbankból. Christian Kern, Ausztria korábbi kancellárja pedig azt mondta, hogy távozik az orosz vasúttól.