Hajótörést szenvedett a szlovák abortusztörvény

Hajótörést szenvedett a szlovák abortusztörvény

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sikerült keresztülvinnie a kormánypárti képviselőnőnek, Anna Záborskának azt a törvénymódosítási javaslatot, amely hónapok óta borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OľaNO) politikusa és képviselőtársai több ponton is átírták volna a mostani szabályozást, melynek legfontosabb eleme az lett volna, hogy a jövőben a várandós nőnek a jelenlegi 48 óra helyett 96 óra gondolkodási időt adnának az abortuszról.

Ez a módosítás a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy ilyen beavatkozást legkorábban csak a kérvényezés után négy nappal lehetett volna elvégezni. Ugyancsak része volt a tervezetnek, hogy a művi terhességmegszakításokról szóló reklámokat betiltják. Sokan viszont azt a módosítási javaslatot tartották a leginkább problémásnak, amelynek értemében az eddigi egy orvosi diagnózis helyett a továbbiakban már két vizsgálat kellett volna ahhoz, hogy a 12. hét után is el lehessen végezni a terhességmegszakítást.

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a kezdeményezés rengeteg bírálatot kapott belföldön, de az ügy eljutott a nemzetközi szervezetekig is. Elsőként az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic tiltakozott, aki szeptember elején közzétett levelében arra szólította fel a szlovák parlamentet, hogy utasítsa el a nők reproduktív és szexuális jogairól szóló törvénytervezetet. Szerinte a javasolt intézkedések ellentétesek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveivel, valamint a nemzetközi emberi jogi szervek ajánlásaival, továbbá visszalépéshez vezetnének a nők szexuális és reproduktív jogai tekintetében.

Majd a legutóbbi választáson ellenzékbe kényszerült Smer európai parlamenti képviselője, Mónika Beňová következett, aki a finn, dán, spanyol, német és osztrák képviselőtársait meggyőzte arról, hogy írjanak közös levelet Boris Kollárnak, a szlovák parlament elnökének, illetve Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, melyben felemelik hangjukat a törvénymódosítás ellen. De nem könnyítette meg Záborská dolgát az sem, hogy módosítási javaslatát nem csak az ellenzék és a koalíciós partnerei utasították el, hanem még saját pártján belül is többen ellenezték.

Így fordulhatott elő, hogy kedden a 150 fős szlovák parlamentben mindössze 58 képviselő szavazott az egészségügyi törvény módosítása mellett, miközben a kormánykoalíciónak a törvényhozásban 95 képviselője van. Úgy látszik azonban, hogy ez mégsem vette el Záborská kedvét a szigorítástól, így a képviselőnő a szavazás után a közösségi hálón közzétett egy bejegyzést, melyben sajnálatát fejezte ki, amiért néhány hiányzó szavazat miatt nem léphetnek hatályba az általa javasolt „jó és hasznos” intézkedések, melyek a nehéz helyzetbe került, várandós nőkön segíthettek volna. Ezért a politikus kilátásba helyezte, hogy hat hónap múlva ismét a parlament elé terjeszti a javaslatot.