Három ember meghalt a kabuli reptéri lövöldözésben

Három ember meghalt a kabuli reptéri lövöldözésben

Tömegtumultus a kabuli reptéren a BBC délkelet-ázsiai irodájának vezetője, Nicola Careem által 2021. augusztus 16-án a Twitterre kiposztolt videójában (Forrás: Nicola Careem/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, kaotikus állapotok uralkodnak a kabuli reptéren, sok ezren próbálják meg hétfőn is elhagyni az afgán fővárost, miután a szélsőséges iszlamista tálibok egy nappal korábban, vasárnap elfoglalták a várost. A francia AFP reggeli jelentése szerint a tülekedő tömeget a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg jobb belátásra bírni az amerikai katonák, akik a diplomáciai képviseletüket menekítik ki épp a légi kikötőben.

Az amerikai Wall Street Journal hétfői információi szerint legkevesebb három személy életét vesztette az utasterminálban lövöldözés miatt. Szemtanúk arról számoltak be a lapnak, hogy véres testek feküdtek a váróban. Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek a lövöldözésnek köze van-e az amerikai haderő korábbi fellépéséhez. Az amerikai haderő nem kommentálta az esetet a lapnak.

A BBC korábbi beszámolója szerint egyébként több nagy repülőtársaság – a United Airlines, a British Airways és a Virgin Atlantic – betiltotta járataiknak a repülést Afganisztán felett. Ez elsősorban az India és Délkelet-Ázsia felé tartó gépeket érinti, amelyek most inkább Irán és Pakisztán felé kerülnek. Az Emirates pedig határozatlan ideig leállította minden járatát Kabul irányába.

A tálibok bejelentése szerint a kandahári repülőtér is az ellenőrzésük alá került, miután megtörték a kormányerőkhöz tartozó katonai egységek ottani ellenállását. Afganisztán második legnagyobb városának repterét három napja kerítették körben az ország irányítását a nemzetközi erők kivonulásával egy időben pillanatok alatt átvevő iszlamista radikálisok.