Három izraeli kibucból elrabolt nőről tett ki videót a Hamász

Három izraeli kibucból elrabolt nőről tett ki videót a Hamász

Izraeli légicsapásban megsemmisült házak romjai a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszejrát menekülttáborban 2023. október 16-án (Fotó: MTI/AP/Hatem Moussa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet hétfőn videót tett közzé három túszul ejtett nőről – írja az MTI. A három középkorú nő közül Danielle Alonit Nir Oz kibucból rabolták el hatéves lányával, Emiliával, valamint húgával, sógorával és azok hároméves ikerlányaival együtt. Ugyanonnan vitték el Lena Trupanovot is a fiával, Szásával és idős édesanyjával, Irinával együtt. Az ő férjét, Vitalijt megölték a kibucot lerohanó fegyveresek. Buchstab Kirstet párjával, Jagev Buchstabbal együtt Nirim kibucból hurcolták át a Gázai övezetbe. A BBC által is idézett felvételen Danielle Aloni Benjamin Netanjahut hibáztatja, amiért a miniszterelnök szerinte nem védte meg a polgári lakosságot a Hamász október 7-i támadásaival szemben. 

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye elítélte, és a Hamász „kegyetlen pszichológiai propagandájának” nevezte a három túszról most közölt videót. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozzuk” – közölték. A zsidó állam legfrissebb, hétfői összesített adatai szerint a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász legalább 243 túszt szedett az október 7-én Izrael ellen intézett támadássorozatában.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, vasárnap éjjel a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és az izraeli hadsereg közös akciójában, a Moszad titkosszolgálat közreműködésével kiszabadítottak egy 19 éves katonalányt, Ori Megidist, aki már találkozott is családjával Kirjat-Gatban.

A Hamász támadásai következtében 1400 izraeli vesztette életét, míg a rá adott izraeli válaszcsapásoknak eddig több mint 8 ezer palesztin áldozata van. A londoni székhelyű Save the Children elnevezésű segélyszervezet szerint a Gázai övezetben minden tizedik percben meghal egy gyerek az izraeli szárazföldi hadműveletek során. A katonai akcióknak eddig 20 ezer palesztin sebesültje van, akik egyharmada gyerek.