Heti 700 ezer tesztet fognak elvégezni Franciaországban

Heti 700 ezer tesztet fognak elvégezni Franciaországban

A koronavírussal fertőzött betegek egyikét szállítják el ápolók a kelet-franciaországi Mulhouse város kórházából 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban az elmúlt 24 órában 369-cel 22 614-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 389-es növekmény után, az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma pedig immáron 17. napja csökkent – közölte szombat este a francia egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint kórházban 198-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a pénteki 305 után, és ezzel 14 050-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdete óta 8564-en vesztették életüket – 170 új halálesetet jelentettek az előző napi 84 után.

Az intenzív osztályokon 17. napja csökken a súlyos betegek száma, ahol jelenleg 4725 Covid-19 fertőzött fekszik. Ez 145-tel kevesebb, mint pénteken.

Olaszország: 415 halott | Magyar Hang

Az egészségügyi tárca ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a más betegségekben szenvedőkkel együtt 7525 embert ápoltak szombat este intenzív osztályokon, ami 50 százalékkal magasabb szám, mint a járvány kezdete előtt a francia egészségügyben rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy. A karantén feloldásához ez utóbbi mutatót tartják a szakemberek irányadónak az egészségügy teherbíró képességének megítélése szempontjából.

Jóllehet a kórházakba még az elmúlt 24 órában is felvettek 999 Covid-19-beteget, összességében a kórházban kezeltek száma péntek óta 436-tal 28 222-ra csökkent. Immáron tizedik napja csökken a kórházban kezeltek száma, és március 1-je óta a gyógyultan távozók száma 44 594-re emelkedett. A regisztrált fertőzöttek száma szombat este 124 114 volt.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Párizshoz közeli Saint-Denis tesztlaboratóriumában tett látogatásán szombaton megerősítette, hogy a jelenlegi napi 50 ezer tesztelésről a kijárási korlátozások május 11-i feloldásakor heti 700 ezerre fog emelkedni a tesztelések száma országszerte.

Koronavírus: már több mint húszezer halott Nagy-Britanniában | Magyar Hang

Minden koronavírusos tünetet produkáló franciát, és minden pozitív esettel kapcsolatba került embert tesztelni fognak. Valamennyi francia állampolgár tesztelése azonban „lehetetlen és egészségügyileg nem is lenne is értelme” – mondta a tárcavezető, miközben számos munkahely jelezte, hogy szűrni fogja a munkába visszatérő alkalmazottait.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a járvány kezdete óta legalább 25 egészségügyi dolgozó vesztette életét a Covid-19 fertőzésben.

(MTI)

Címkék: koronavírus