A FAZ szerint február után is marad a Fidesz felfüggesztése

A FAZ szerint február után is marad a Fidesz felfüggesztése

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Parlament brüsszeli székházába, az Európai Néppárt tanácskozására 2019. március 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszerezte a bölcsek jelentését a Frankfurter Allgemeine Zeitung, s abból azt olvasta ki, hogy egyelőre nem rúgják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), a felfüggesztés viszont továbbra is érvényben marad – írja az azonnali.hu.

Bár zárt ajtók mögött zajlott Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének megbeszélése a Fidesz néppárti tagságát vizsgáló három bölccsel, Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnökkel, Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral és Herman Van Rompuy egykori Európai Tanács-elnökke, mégis kiszivárgott, hogy a három politikus megosztott a Fidesz esetleges kizárásának kérdésében

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár állt ki Orbánék Néppártban tartása mellett, míg a belga Van Rompuy inkább kirakta volna őket, a német Pöttering pedig közvetíteni próbált a két álláspont között. A német lap cikkéből kiderül, a bentmaradás feltétele, hogy Orbán Viktor látványos gesztusokat tegyen a Néppárt felé. Ennek azonban egyelőre nem sok jele van, hiszen Orbán éppen a Néppárt következő kongresszusának idején – amikor a bölcsek jelentése is napirenden lesz – az olasz szélsőjobboldaliakkal fog társalogni egy konferencián.

A magyar miniszterelnök nem nagyon volt konstruktív a bölcsekkel, mindössze kétszer találkozott velük. A megbeszéléseken elsősorban a CEU-val kapcsolatos kérdések álltak a középpontban.

A HVG úgy tudja, a néppárti frakció jó 75-80 százaléka tenné ki a Fideszt, ugyanis a magyar kormánypárt annyira megosztja a pártcsaládot, hogy az már a frakció belső ügyeit is veszélyezteti. Minderről a lap belső értesüléseik, valamint a jobbközép finn Kokoomus EP-képviselője, Petro Sarvamaa alapján ír. „A határozat elfogadásából kiindulva a frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt. Orbán Viktor kijelentéseivel csak fokozza a bajt, a párt viselkedése pedig semmit nem javult a felfüggesztésük óta.”

A lap felhívja a figyelmet, hogy megosztott ugyan a Néppárt a Fidesz kizárásának kérdésében, azonban Donald Tusk szava nagyot nyom a latban, s köztudott, hogy az elnök pártja a Fidesz egyik legnagyobb ellenlábasa. Ő maga viszont jó viszonyban van Orbánnal.