Horvátországban egyre fiatalabbak kerülnek kórházba

Horvátországban egyre fiatalabbak kerülnek kórházba

Az Európai Unió digitális Covid-igazolását ellenőrzi egy horvát határőr a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana határállomáson 2021. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány negyedik hullámában több a fiatal a kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre szoruló betegek között – jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén. – A harmadik hullámhoz képest a kórházi kezelésre szoruló betegek átlagéletkora hat évvel alacsonyabb, s azok, akik lélegeztetőgépre kerülnek, 64-69 évesek mondta

Szeptemberben heti szinten átlagban 5360 új fertőzöttet azonosítottak, akinek 81,2 százaléka nem volt beoltva, a lélegeztetőgépre kerülő betegek 94 százaléka a beoltatlanok közül kerül ki. Összehasonlítva a járvány harmadik és negyedik hullámát a tárcavezető azt mondta, hogy a delta variáns miatt a negyedik hullámban sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények és súlyosabb a kórkép, ezért a betegek sokkal előbb kerülnek lélegeztetőgépre.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország egésze átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára. Ezzel kapcsolatban Twitter-oldalán a miniszter azt írta: ez annak az eredménye, hogy alacsony az átoltottság és az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. – Ebből az a kiút, ha minél többen beoltatják magukat, amivel növelik a védettséget mindenki számára – közölte.

Az elmúlt 24 órában 941 új esetet azonosítottak Horvátországban, így a járvány kezdete óta a koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 380 ezret. A vírus okozta Covid-19-ben az elmúlt napon tíz beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8405-re emelkedett. Kórházban 554 beteget ápolnak, 58-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 750 418-an kaptak védőoltást – a jogosultak 43, a felnőtt lakosság 51,8 százaléka –, közülük 1 640 053-an már a második adagot is felvették.

(MTI)

 

Címkék: Horvátország