II. Erzsébet hivatalosan is megbízta Liz Trusst a kormányalakítással

II. Erzsébet hivatalosan is megbízta Liz Trusst a kormányalakítással

A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt kampányrendezvényén Birminghamben 2022. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással – számolt be róla az MTI. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.

Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó. A királynő először elfogadta Johnson lemondását, majd formálisan megbízta Trusst a kormányalakítással. Liz Truss még kedden visszatér Londonba és valószínűleg meg is alakítja új kormányát.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden már gratulált is Trussnak. A brit politikusról itt olvasható a Magyar Hang portréja.